Socijalno ugrožene žene mogle samo da sanjaju pomoć nadležnih pre 110 godina 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 110 godina list „Mali žurnal“ je pisao o odnosu policije prema socijalno ugroženim ženama i žrtvama trgovine belim robljem.

U zemljama gde kultura nije još uspela da privatnu inicijativu uputi na intenzivniji humani rad, zaštitu i pomoć napuštenih, dužnost je policije i opštine da se za to pobrinu, piše list „Mali žurnal“ .

Kod nas, mora se priznati neutešni fakt, policija i opština ni u jednom pogledu ne odgovaraju tom uzvišenom socijalnom zadatku.

Socijalno ugrožene žene mogle samo da sanjaju pomoć nadležnih pre 110 godina 2
Foto: Screenshot
Digitalna.nb.rs

Blagodareći privatnoj inicijativi, naročito inteligentnijem ženskom svetu, u poslednje vreme i kod nas niču jedna za drugom humane ustanove za zaštitu i pomoć nemoćnih i napuštenih. Razne ustanove najbolji su dokaz za to, ali ima jedno polje koje je sasvim napušteno i o kome se niko ne stara i ne brine, navodi se u tekstu.

Napuštene, bez zaštite i pomoći, žene su ostavljene na milost i nemilost nemoralnih trgovaca. Lišene roditeljske zaštite, bez sredstava za život, neupućene na nekakav ispravan rad i uopšte nespremne za životnu borbu, takve žene postaju žrtve podvodačica i trgovaca belim robljem, naglašava autor teksta.

Ovakve informacije upućuju na zaključak da „mi nemamo ustanove koje bi se pobrinule za takve žrtve, a da privatna inicijativa još nije dospela da se tim pitanjem bavi“.

Policija, međutim, koja bi po svom položaju mogla mnogo u tom pogledu, zna samo za kaznu i globu, a ne brine se i ne stara da zlo radikalno leči.

Da se zlo suzbije nije dovoljna kazna koja je kratkoročnog dejstva, već je potrebno preuzeti druge racionalne mere, napominje autor teksta.

Dobri saveti i uputi mogu mnogo više da pomognu od kazne i zatvora.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari