Sociolog Andrej Kubiček: Olako se pristupa šalama na društvenim mrežama jer nema posledica 1Foto: Shutterstock

Sociolog Andrej Kubiček sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja ocenio je da manir na koji se komunicira na internetu, društvenim mrežama ne prati nikakva odgovornost i da se „olako“ pristupa šalama.

„Mislim da je to ključna reč, gde se olako pristupa šalama jer ne postoje posledice. Vi kada komunicirate sa nekim, vi smatrate da posledice ne postoje. Međutim kada dođe do širenja tih poruka i javnost se uznemiri onda su posledice velike kao što vidimo“, rekao je Kubiček gostujući na TV N1.

Osvrćući se na efekat imitiranja zločina, on je ocenio da su mladi to uglavnom dožiiveli kao neku vrstu igre što kako je istakao, srećom nije ostavilo veće posledice ali da je posledica dodatna traumatizacija.

Na pitanje ko su mladi koji kopiraju, kaže da su to deca koja su imala i ranije tendencije ka antisocijalnom ponašanju, različitim vidovima agresivnosti fizičkim i verbalnim, kao i da se neće oni identifikovati toliko sa likom dečaka osumnjičenog za pucnjavu u školi koliko sa uzrocima koji su njega naveli na to.

Kako je naveo, mi imamo vršnajčko nasilje koje buja, čak i da oružje nije bilo dostupno u ovom slučaju, pitanje je kako bi se završilo, „ali nekom tragedijom sigurno“.

„Ovo sa čime se Srbija prvi put susreće, a čini se i čitav region je  masovno pucanje u školi gde učenik dođe, doživljava školu kao neprijateljsku instituciju, počinje da vodi rat protiv škole i puca na sve i izražavajući protest prema toj instituciji na tako ekstreman način“, naveo je on dodajući da su takvi slučejavi najčešći u SAD zbog „represivnog sistema“.

Prema njegovoj oceni, represija kao kratkoročna je nužna i oćekivana u slučajevima kao što su nadavna masovna ubistva u Srbiji, u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima oko Maldenovca i Smedereva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari