Grujičić na javnoj raspravi: Predložene su mere lečenja za nekoga ko može biti opasan po sebe i po druge 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Javna rasprava o pripremi Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama počela je danas u Palati Srbija, u organizaciji Ministarstva zdravlja i biće otvorena do 9. avgusta.

Nakon tragedija koje su se dogodile u Srbiji početkom maja, kada je u dve pucnjave – u osnovnoj školi u Beogradu i kod Mladenovca – ubijeno 19 osoba, pristupilo se analizi zakona i propisa koji uređuju oblast mentalnog zdravlja, navode iz Ministarstva zdravlja.

Jedan od predloga je da deca mlađa od 14 godina, ukoliko izvrše najteža krivična dela, budu smeštena u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa, bez određenog roka trajanja.

„Predložene mere nisu restriktivne, već su mere lečenja za nekoga ko može biti opasan po sebe i po druge. Neposredni uzrok i razlog za donošenje ovog zakona je bila užasna nesreća koja se desila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i nakon toga se videlo da u postojećim zakonskim aktima, u Zakonu o mentalnom zdravlju iz 2013. godine, ne postoji rešeno šta raditi sa decom koja nisu krivično odgovorna“, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić, na javnoj raspravi.

Ona je ocenila da se možda i kasni sa donošenjem tog zakona i podsetila na slučaj kada su maloletnici zapalili beskućnika.

„Bilo je tu i različitih znakova zlostavljanja i životinja i mlađe dece. Nažalost, desio se ovaj izuzetno tragični događaj i to je neposredni razlog, a očito da smo tako nešto trebali verovatno da donesemo i ranije“, rekla je ministarka.

Napomenula je da nije reč o restriktivnim merama, već o merama lečenja za osobe koje mogu biti opasne i po sebe i po druge.

Deca koja izvrše najteža krivična dela će, navodi predlagač zakona, u psihijatrijskoj ustanovi dobiti odgovarajuću brigu i lečenje.

Ministarstvo zdravlja, kako je najavljeno, javna rasprava o pripremi Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. zakonu sprovodiće do  9. avgusta.

„Ustanovljena je neophodnost promene zakonskih okvira, kako bi država imala efikasne mehanizme za adekvatno i pravovremeno reagovanje“, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Tekst Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama objavljen je na internet stranici Ministarstva zdravlja https://www.zdravlje.gov.rs/ i na portalu https://ekonsultacije.gov.rs/

Ministarstvo zdravlja pozivalo je stručnu javnost i sve zainteresovane da učestvuju u raspravi i svojim komentarima i predlozima doprinesu što kvalitetnijem finalnom nacrtu zakona, koji je u interesu svih građana. Komentari i predlozi mogu se dostaviti putem mejl adrese [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari