Istraživanje: 55 odsto građana Srbije misli da je sistem zakazao u slučaju dva masovna ubistva 1Foto: Beta/Branislav Božić

Više od polovine građana Srbije, njih 55 odsto, smatra da je sistem zakazao u slučaju dva masovna ubistva s početka maja dok 31 odsto smatra da institucije ne snose odgovornost za smrt 19 osoba, uglavnom dece i mladih u pucnjavama u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca, pokazuju danas predstavljeni rezultati ankete agencije Stata.

Na pitanje da li su posle dva masovna ubistva zabrinuti za svoju i bezbednost svojih porodica, 40 odsto ispitanika odgovorilo je negativno dok je potvrdan odgovor dalo 39 odsto ispitanika, mahom stanovnika Beograda.

Raspisivanje izbora u narednih godinu dana podržava 52 odsto ispitanika, 25 odsto njih nema stav dok nešto manje od četvrtine anketiranih ne bi podržalo raspisivanje vanrednih izbora.

Upitani koju stranku „podržavaju više nego ostale“, njih 37,8 odsto opredelilo se za Srpsku naprednu stranku (SNS), 9,6 odsto za Stranku slobode i pravde (SSP) a osam odsto za Socijalističku partiju Srbije (SPS).

Stranku Zajedno po rezultatima ankete, podržava šest odsto građana, Srbija Centar (SRCE) ima podršku 4,7 odsto ispitanika a izborni cenzus bi prešli i Zeleno-levi front sa 3,7 i Nova Demokratska stranka Srbije sa 3,6 odsto glasova.

Ukoliko bi na izborima birali potencijalne koalicije, 44 odsto ispitanika izabralo bi koaliciju oko SNS-a, koaliciju „Srbija protiv nasilja“ koju bi činile stranke koji su formalni organizatori protesta bi podržalo 41 odsto građana a koaliciju oko „državotvorne“ opozicije 10 odsto.

Proteste „Srbija protiv nasilja“ podržalo je 48 odsto ispitanika, 40 odsto ne podržava te skupove a 13 odsto anketiranih nema stav o tom pitanju.

Ulazak Srbije u EU podržava 43 odsto ispitanika, 40 odsto je protiv a 17 odsto nema stav.

Na pitanje da li se Srbija kreće u dobrom pravcu, 48 odsto ispitanika odgovorilo je odrično a 36 odsto potvrdno.

Upitani kako porede kvalitet života danas i pre godinu dana, 40 odsto ispitanika ocenilo je da je kvalitet života isti, 16 odsto da se poboljšao i 41 odsto ispitanika je reklo da živi gore nego pre godinu dana.

Istraživanje je sprovedeno od 21. do 24. jula onlajn, telefonski i terenskim intervjuima a učestvovalo je više od 1.500 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari