Sombor: Prosečna zarada smanjena za više od 1.500 dinara 1Foto: SOInfo (soinfo.org)

Zaposleni na teritoriji grada Sombor su u julu imali primanja u proseku niža za 2,5 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Republički zavod za statistiku je u poslednjem preseku objavio da je prosečna somborska plata iznosila 62.455 dinara, što je za 1.600 dinara, odnosno 13,65 evra niže u poređenju sa junom, prenosi portal SoInfo.

Podsećanja radi, somborska plata za mart bila je na nivou od 65.000 dinara. Julska zarada je, po statističkim pokazateljima, za oko 500 dinara niža u odnosu na ovogodišnji prosek – 62.964 dinara.

Zarada zaposlenih u Somboru nastavila je slabljenje prema republičkom i pokrajinskom proseku.

„Tako smo od srednje srpske plate udaljenih nepunih deset ’crvenih’, dok nas od vojvođanskog proseka deli više od 7.000 dinara. Statistika pokazuje i da su primanja u Zapadno bačkom okrugu, od oko 60.500 dinara, daleko najslabija na teritoriji APV“, navodi ovaj portal.

Smanjenje zarada izračunato je i u preostale tri opštine okruga.

Prosečna julska plata u Apatinu, od 59.413 dinara, niža je za 6,2 odsto u odnosu na jun. Nepuna četiri odsto vrednosti (57.590) izgubila je prosečna zarada u opštini Odžaci, dok je u kulskom kraju smanjenje iznosilo 0,7 odsto, pa je prosečna zarada na nivou od 59.662 dinara.

Medijalna neto zarada za jul iznosila je 56.000 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa, saopštio je RZS.

Zarade zaposlenih u javnom sektoru za jul nisu bile ozbiljni pogođene padom vrednosti, izuzimajući sektor obrazovanja i kulture, gde je prijavljeno smanjenje od nepuna četiri odsto.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari