Sonja Biserko pisala Vučiću: Utičite da Pravni fakultet u Novom Sadu prestane sa hajkom na studenta 1Sonja Biserko Foto: Medija centar

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je danas apelovala na predsednika Srbije Aleksandru Vučić da “interveniše” kako bi Pravni fakultet u Novom Sadu “obustavio hajku” na studenta Stefana Karanovića.
Biserko je, u otvorenom pismu predsedniku Srbije ukazala i da ta hajka ima “pogubne posledice na mladog čoveka”.
“Smatramo neprimerenim ponašanje jedne obrazovne institucije prema mladom čoveku kome se ne dozvoljava da završi svoje obrazovanje i počne svoj profesionalni život”, navela je ona u pismu.

Podsetila je da je Karanović svojevremeno disciplinskom merom bio udaljen sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, a time mu je bio onemogućen upis na bilo koji drugi fakultet, jer je kazna – između ostalog – podrazumevala zadržavanje dokumenata.

Ujkazala je i da je on, posle višegodišnjih sudskih procesa uspeo da dobije potvrdu o položenim ispitima i da se upiše na Pravni fakultet u Beogradu, gde je trenutno student završne godine.

“Međutim, Pravni fakultet u Novom Sadu ponovo je pokrenuo disciplinski postupak protiv njega nakon više od šest godina, što je svojevrsni pritisak ne samo Karanovića i njegovu porodicu, već i na Pravni fakultet u Beogradu”, ocenila je Biserko.

Apelovala je da se disiciplinski postupak Rešenjem obustavi jer je to “udar na elementarnu pravnu logiku, pravo na obrazovanje kao fundamentalno ljudsko pravo”.

“Fakultet treba da se ističe naučnim doprinosom i obrazovanjem a ne pravnim nasiljem na studente i pritiskom na druge fakultete”, kazala je Sonja Biserko.

Pismo je upućeno i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, kao i ministarkama pravde i prosvete, Maji Popović i Slavici Đukić Dejanović.

Novosadsko odeljenje Upravnog suda u Beogradu je u više navrata poništavalo rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu protiv Karanovića.

Fakultet je tim rešenjima od 2018. Karanovića suspendovao na ukupno 48 meseci.

Student je ranije ocenio da je jedini razlog zbog kojeg ga je Pravni fakultet “šikanirao” zapravo “njihova osveta”, jer su ga optuživali da je u medijima izneo informacije o kriminalnim radnjama na tom fakultetu, što je on ranije demantovao.

Dekan Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević smenjen je sa te funkcije u julu prošle godine, a s njim je smenjen i njegov prodekanski tim, među kojima i prodekan Orlović. Tada je smenjen i predsednik Saveta fakulteta Dragan Milkov.

Ristivojević je smenjen uz obrazloženje da je donosio odluke “samovoljno”, da je funkciju “koristio za ostvarivanje političkih ciljeva”, da je nenamenski trošio sredstva i da je otvoreno podržavao Rusiju u agresiji na Ukrajinu.

Karanović je zatražio tada da nadležni organi podrobno preispitaju poslovanje Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kao i privatno poslovanje ljudi koji se “skrivaju iza tog fakulteta”.

On je najavio da će tražiti 400.000 evra za nematerijalnu i materijalnu štetu koju je pretrpio zbog suspenzije sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari