Biserko uoči sastanka Vučića i Kurtija: Srbija nije iskrena u vezi sa Kosovom 1Sonja Biserko Foto: Medija centar

Teško je proceniti da li će današnji sastanak predsednika Srbije i premijera Kosova biti uspešan ili ne, odnosno da li će biti nekog pomaka. Srbija je s jedne strane opredeljena za članstvo u EU, ali s druge strane ona zaostaje u usklađivanju spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom u odnosu na druge zemlje kandidate sa Zapadnog Balkana – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

To ukazuje da njena opredeljenost nije iskrena, napominje, dodajući da se to naravno odnosi i na Kosovo.

Uoči sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija danas u Briselu, posle četiri meseca pauze u dijalogu na najvišem državnom nivou i narastajuće krize, sagovornica Danasa kaže da uprkos svim naporima SAD i EU do sada nije bilo značajnih pomaka u dijalogu Beograd-Priština.

– Kosovski projekat sve se više se u našoj javnosti tumači kao neuspešan projekat zapada i glavnim uzrokom globalne nestabilnosti. To posebno koristi Rusija u opravdanju svoje agresije na Ukrajinu – kaže Biserko.

Međutim, Srbija je i pod velikim pritiskom da stavi tačku na kosovsko pitanje čemu se Beograd na razne načine odupire, dodaje.

– Tako predsednik Vučić ide u Brisel mada ne očekuje mnogo od tog sastanka. On je za staus quo jer time kupuje vreme za neke druge međunarodne okolnosti. Vučić takođe ističe da nije izgledno članstvo zapadnog Balkana do 2030. kao što se špekuliše. On naime polazi od diskusija koje se vode unutar same EU koja i sama mora da prođe kroz izvesnu transformaciju kako bi mogla da primi nove članice u koje sada spadaju i Ukrajina i Moldavija – smatra sagovornica Danasa.

Manipulativno ponašanje predsednika Vučića, kaže Biserko, sve više iritira zapadnu javnost i političare i sve učestalije se traži promena zapadne politike prema Srbiji.

– Među prvim člancima koji detaljno opisuje kriminogenu i autoritarnu prirodu srbijanskog režima pojavio se u New York Times, zatim Deutche Welle, Frankfurt Alleimainge cajtung, Guardian, CNN. CNN je bio najprecizniji u svojoj kritici ističući da “svojim pristupom Zapad ne vidi „zlo“ u Vučiću i rizikuje da destabilizuje Balkan”. Upriličeni su hiarinzi u Senati, Evropskom parlamentu i sl. Majkl Rot je pre dva dana ponovio da Beograd zaslužuje ozbiljne kritike za svoje destruktivno ponašanje, posebno na Kosovu. Pomenut je i sukob sa KFOR u kojem je povredjeno 90 pripadnika KFOR – naglašava Sonja Biserko.

To sigurno ima odraza i na zvanične politike, ističe.

– U toku je kako je najavljeno, smena Aleksandra Vulina, sa kojim nijedna zapadna zemlja ne sarađuje. Gabriel Eskobar takođe upozorava obe strane da je neophodan pomak u sprovođenju briselsko – ohridskog sporazuma. Ne verujem da će, iako bude nekog pomaka, to biti od nekog većeg značaja. Uostalom, sve zavisi od toga koliko zapad ima ozbiljne adute u vršenju pritiska pre svega na Beograd.

Ne treba izgubiti iz vida i da Rusija pojačava pritisak na svoje eksponente u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari