Sotirovski: Uskoro će biti izgrađeno zajedničko prihvatilište za pse lutalice iz Niša, Gadžinog Hana i Svrljiga 1Foto: M. Veljković/ Arhiva

Grad Niš i opštine Gadžin Han i Svrljig uskoro će potpisati protokol o gradnji prihvatilišta za pse lutalice na području Gadžinog Hana, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

 

“Prihvatilište će biti veoma moderno i izgrađeno po svim standardima Evropske unije. Mislim da je bolje da psi budu na jednom mestu, da o njima brinu veterinari, nego da se nalaze na ulici i da neki ljudi to zloupotrebljavaju“, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica Niša je precizirala da se veliki broj građana podnosi tužbe kako bi dobili odštetu zbog ujeda pasa lutalica.

“Verujem da tu ima zloupotreba”, ocenila je Sotirovski.

Veće grada Niša prošle godine odobrilo učešće u realizaciji projekta unapređenja zoohigijene u Nišavskom okrugu, kao prvi korak ka izgradnji prihvatilišta za pse i mačke, zajedničkog za grad Niš i opštine Gadžin Han i Svrljig.

Prihvatilište će se, kako je najavljeno, biti izgrađeno na 11 hektara i u njemu će biti mesta za 2.000 pasa.

Nakon najave da će se u Gadžinom Hanu graditi prihvatilište za pse, udruženja za zaštitu životinja  pokrenula su kampanju protiv „logora za pse“.

“Mi želimo da na ulicama nema napuštenih životinja, ali je za rešavanje tog problema neophodno, između ostalog, edukovati ljude i kažnjavati neodgovorne vlasnike pasa”, kazali su predstavnici udruženja.

Rešenje je, kako su tada naveli, da se svi vlasnički i nevlasnički psi evidetiraju i čipuju, steriliše što veći broj pasa, uvedu takse za nesterilisane ljubimce i kao i da se kažnjavaju vlasnici koji napuštaju pse.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari