"Spavaju sa ovcama, nemaju čak ni krevet": Sestre Dimitrov žive na ivici egzistencije (VIDEO/FOTO) 1Foto: Tamara Misirlić/ustupljeno Danasu na korišćenje

U selu Mojinci, nadomak Dimitrovgrada, na putu prema Staroj planini žive sestre Roska i Mika Dimitrov na ivici egzistencije. Ovce su im sve što imaju, pa čak i spavaju sa njima, jer kako kažu, žao im je da one spavaju na otvorenom, pa jedina prostorija koja se nije srušila služi im i kao štala i kao soba.

Za njih dve javnost je saznala tek pre dva dana kada ih je posetila mlada Tamara Misirlić iz istoimene humanitarne fondacije i video snimak o uslovima u kojima žive objavila na društvenoj mreži Instagram.

„Imamo još neku ovcu pa nam je tesno mesto, ali sad ćemo da ih izbacimo kad počnu da pasu. Mi smo sa ovcama navikle, al kad ti je tesno, tesno je…“ – navodi u video snimku mlađa sestra Roska, dok druga pokazuje sitan krompir koji im je dao jedan čovek.

„Tu mi je dao jedan Nikola krompir…kaže da ga ne bacim da vam ga dam, ili vi možete da ručate ili možete da svarite na kerovi.. „, dodaje Mika, pokazujući šporet na kom kuvaju hranu.

„To je šporet ko mi ložimo da se kuva hrana i krompir za kučići i za nas“, dodaje mlađa sestra Roska.

Kažu da se za hranu snalaze, pomažu i rade kod jednog čoveka da bi im dali hranu, ali im je „najgolema bolka što nemaju kuću“. Na video snimku, u prostoriji u kojoj žive vidi se jedna upaljena sijalica.

U razgovoru za Danas Tamara Misirlić, koja se humanirarnim radom bavi već pet godina, otkriva da u Srbiji ima puno porodica kojima je pomoć potrebna, a da je ova jedna od najtežih priča na koje je naišla. Za nih je saznala, kako kaže, od jedne žene iz Dimitrovgrada i uputila se ka njima.

– Ono što sam tamo videla je neverovatno. Prosto one nemaju ni krevet, spavaju bukvalno na podu, na slami sa ovcama. I psi su u sobi sa njima, jer im je žao da životinje kisnu pa su se svi smestili u toj jednoj prostoriji koja se nije još uvek rušila. Videla sam svašta, ali da žene spavaju sa ovcama to još nisam – priča Tamara Misirlić.

Opisuje da je mesto gde žive sestre Dimitrov udaljeno, generalno pust kraj, gde nema mnogo stanovnika, ali da im par komšija koje imaju pomažu da se prehrane, dajući im poneki krompir, salatu i slično.

– Rekle su mi da tu žive od rođenja, ali da im je poslednjih 20 godina najteže. Taj objekat u kome žive je neke njihove rođake. Ne žele da ga napuste, i to je generalno problem sa starijim ljudima što u 99 odsto slučajeva kažu „mi smo se tu rodili, tu želimo i da budemo“ i onda je jako teško izmestiti te ljude sa tog mesta – dodaje Tamara Misirlić.

Kaže da se već mnogo ljudi javlja fondaciji da želi da pomogne sestrama.

– Odziv je baš dobar. Plan nam je da im na tom mestu, gde sada žive, izgradimo montažnu kuću koja će imati dve sobe, hodnik i kupatilo, što će njima biti sasvim dovoljno. Ovih dana tražimo ponude od proizvođača montažnih kuća i potrudićemo se maksimalno da što pre bude gotovo, jer je ono što sam videla baš na ivici egzistencije. Naravno, pobrinućemo se i o njihovom zdravstvenom stanju, jer te porodice koje žive u teškim uslovima uvek se desi da imaju i teške zdravstvene probleme – kaže ova dvadesetdvogodišnja humanitarka iz Vranja. Svako ko je dobronameran da pomogne, dodaje ona, je dobrodošao.

Fondacija Tamara Misirlić do sada je, kako kaže, pomogla 190 porodica koje su bile u teškom stanju.

– Imala sam dve situacije za redom, ne zna se koja je strašnija. To je deka Mile, njega smo već uselili i napravili mu novi dom i ove sestre. Deka Mile je imao bar kakav takav krevet, one nemaju ni to – ističe ona i dodaje da je pri susretu sa sestrama Dimitrov dirnula jedna situacija.

– One su mene isčekivale i kad sam ja došla uzviknule su „Tamara“. Bile su pitome i ljubazne, bez obzira što žive u takvim uslovima. Ponudile su me napolitankom koju im je dao čovek kome su pomagale. Nemaju ništa i to malo, što su dobile celodnevnim radom, one dele sa drugima. To me je baš dotaklo – zaključuje Tamara Misirlić.

Kako pomoći sestrama Dimitrov

RAČUN ZA DONACIJE:
200-3453980101008-90
Primalac: Fondacija “Tamara Misirlić”
Svrha uplate: Sestre Dimitrov

Devizni:
RS35200345398010198860
SWIFT/BIC: SBPORSBG

PayPal: [email protected]

Online donacije: https://tamaramisirlic.com/donacije/

SMS: 1 na 5800
CENA PORUKE JE 200 DINARA!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari