Prva presuda suda u Hagu za zločine OVK: Saljih Mustafa osuđen na 26 godina zatvora 1EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

Specijalizovana veća Kosova u Hagu osudila su danas Saljiha Mustafu na 26 godina zatvora za zločine na Kosovu i Metohiji 1999.

To je prva presuda ovog haškog suda, a suđenje Mustafi, bivšem komandantu jedinica BIA u sastavu Oslobodilačke vojske Kosova, bilo je i prvo koje je počelo u tom tzv. Specijalnom sudu za zločine OVK, podseća KoSSev.

Prema presudi, Mustafa (50) je odgovoran za teške i okrutne zločine nad šestoricom Albanaca u pritvoru OVK u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999. godine, navodi agencija Beta.

Proglašen je krivim po tri tačke optužnice – za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo pritvorenika u Zlašu.

Sud je Mustafu oslobodio za optužbe za okrutno postupanje prema pritvorenicima.

Prema presudi, Mustafa i njemu potčinjeni pripadnici OVK počinili su zločine nad albanskim civilima koje su neosnovano smatrali „špijunima“, „kolaborantima“ sa srpskim vlastima ili političkim protivnicima.

Petoricu pritvorenih su, sredinom aprila 1999. godine, pustili na slobodu, a jedan pritvorenik je preminuo od posledica prebijanja i mučenja.

Raspravno veće je u presudi konstatovalo da su svedoci i žrtve tokom procesa svedočili „u atmosferi zastrašivanja i uznemiravanja koja i dalje vlada na Kosovu“.

Raspravo veće najavilo je da će uskoro izdati i naredbu o obeštećenju žrtava.

Podsetimo i na to da je sud ranije najavio da, ukoliko Mustafa bude osuđen, žrtve neće uputiti na parničke postupke pred sudovima na Kosovu, već će izdati nalog za reparaciju.

Podsetimo, Mustafa je uhapšen i prebačen u haški pritvor 24. septembra 2020. godine.

Prvo postupanje sudu održano je samo četiri dana kasnije, 28. septembra 2020, pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom.

Tokom ponovnog postupanja tačno mesec dana kasnije, Mustafa se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv.

On je tada rekao da nije kriv ni za jednu od optužbi koju je pokrenuo “ovdašnji Gestapo”, aludirajući na Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova.

Suđenje je počelo 15. septembra 2021. sa uvodnim izlaganjima specijalizovanog tužioca i zastupnika žrtava. Tužilaštvo je pozvalo 14 svedoka, a izvođenje dokaza okončano je 4. februara 2022.

Zastupnik žrtava svoje dokaze predočio je 21. marta ove godine, a izvođenje dokaznog postupka odbrane započelo je dan kasnije. Odbrana je 26. maja završila izvođenje svojih dokaza u predmetu.

Dokazni postupak u ovom predmetu okončan je 20. juna 2022. Strane u postupku su 21. odnosno 22. jula 2022. podnele svoje završne podneske.

Iznošenje završnih izlaganja održano je od 13. do 15. septembra 2022, podsetio je KoSSev.

Vršilac dužnosti specijalizovanog tužioca Aleks Vajting pozdravio je današnju presudu u predmetu protiv Saljiha Mustafe, koja donosi pravdu žrtvama i pohvalio hrabrost svedoka koji su svedočili pred Specijalizovanim većima, prenosi FoNet.

„Današnja presuda predstavlja pobedu za pravdu i naročito za žrtve Saljiha Mustafe i njihove porodice, koji su svi kosovski Albanci, čije su lične tragedije u srži ovog predmeta i koji su bili izloženi patnjama više od dve decenije zbog dela Saljiha Mustafe“, naveo je Vajting u pisanoj izjavi.

On je rekao da je svedočenje ljudi, koji su poklonili svoje poverenje Specijalizovanim većima da sprovedu pravdu, bilo od ključne važnosti za presudu i čestitao im na izvanrednoj hrabrosti da se pojave pred sudom i pruže dokaze.

„Osnivanje Specijalizovanih veća Kosova je omogućilo tim žrtvama da kažu svoju stranu priče i dođu do pravde“, ocenio je Vajting.

Saljih Mustafa je proglašen krivim za ratni zločin i osuđen na 26 godina zatvora. Sve žrtve su kosovski Albanci, od kojih su neki dobrovoljno stupili u službu OVK, jer su, kako se navodi, snažno verovali u borbu Kosova za nezavisnost.

„Sud je presudio da je Saljih Mustafa iskoristio svoj položaj da svoje sunarodnike kosovske Albance izloži stradanju i stvori od njih žrtve“, rekao je Aleks Vajting i dodao da su današnjom presudom Specijalizovana veća pokazala da se radi o sudu za žrtve i zbog žrtava i da odgovornost za krivična dela nema rok trajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari