Dokumentarni film „Balkan u plamenu“, u produkciji RTV Caribrod, dobitnik je Specijalne diplome za scenario na TV festivalu „Pres vitez“ koji je održan u Novom Sadu i Beogradu. Scenario za film radio je novinar ove medijske kuće Petar Videnov, snimatelj je Goša Vladimirov, a montažer Slaviša Milanov.

Dokumentarni film „Balkan u plamenu“, u produkciji RTV Caribrod, dobitnik je Specijalne diplome za scenario na TV festivalu „Pres vitez“ koji je održan u Novom Sadu i Beogradu. Scenario za film radio je novinar ove medijske kuće Petar Videnov, snimatelj je Goša Vladimirov, a montažer Slaviša Milanov. Gran pri festivala pripao je Gašparu Lubeju sa TV Pop iz Slovenije.
Ove godine na ovom regionalnom festivalu minijatura (kratki dokumentarni filmovi do devet minuta trajanja) za nagrade se nadmetalo oko 200 kandidata iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika. U užu selekciju plasiralo se četrdeset radova, među kojima je bio i film Petra Videnova. U obrazloženju za dodelu nagrade filmu „Balkan u plamenu“ žiri je napisao „da je valjalo štedeti reči i ispričati priču o velikom požaru. To se može samo uz dobar scenario“.
– Čast mi je što sam osvojio nagradu na ovako prestižnom festivalu i našao se rame uz rame sa velikim televizijskim kućama, kao što su HRT, TV Slovenija, TV BIH, TV Montenegro, TV Vojvodina, RTS, B 92, Foks, Studio B, a učestvovale su i TV iz Slovačke i Francuske. Ovim filmom sam hteo da uputim poruku ljudima da sačuvamo prirodu, jer su uglavnom ljudi krivi za požare, koji su minulog leta harali Balkanom, a snimci su nastali na Staroj planini i Vidliču. Ulazak u najuži izbor od 20 kandidata za mene je bila čast, a nagrada mi znači mnogo, kao i mojoj maloj medijskoj kući u kojoj radim. Ona je i značajan podstrek za dalji rad, a nagrađene filmove će videti publika Subotice, Novog Sada i drugih gradova u Srbiji – kaže za Danas Petar Videnov.
Regionalni TV festival „Pres vitez“ spada u kategoriju važnih društvenih manifestacija. Održava se pod pokroviteljstvom republičkog Ministarstva kulture i pokrajinskog Sekretarijata za informacije. Glavni organizatori festivala su Društvo srpsko-američkog prijateljstva i Udruženje novinara Srbije. Nagradni fond festivala je oko 100.000 dolara, a nagrade najboljima će biti uručene u Izvršnom veću Vojvodine ovog vikenda.
Petar Videnov se profesionalno novinarstvom bavi od 1995. godine i ova nagrada nije prvo priznanje za njegov rad. Na festivalu Udruženih radio stanica Srbije „Divčibare 97’’ dobio je nagradu za realizaciju radio emisije „Selo moje’’, a godinu dana kasnije na festivalu radija „Zlatibor 98“ specijalno priznanje za radio intervju. Sarađivao je sa RTS u Žurnalu na bugarskom, Radio Beogradom, niškim „Narodnim novinama“, medijima u okrugu, a sada je honorarni dopisnik „Bratstva“ iz Dimitrovgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari