"Kurtijevo ponašanje posledica političke gluposti predsednika Srbije": Sagovornici Danasa o izostanku reakcije zvaničnog Beograda na spomen-tablu ispred kafića "Panda" 1Foto: Facebook/Albin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti iskoristio je 25. godišnjicu ubistva šestorice srpskih mladića u pećkom kafiću „Panda“ da ispred ovog objekta koji je pre dva meseca vlast u Prištini proglasila za „kulturno nasleđe“, postavi trojezičnu tablu na kojoj se tvrdi da je to mesto na kome su srpske vlasti 14. decembra 1998. inscenirale ovo ubistvo kako bi okrivile kosovske Albance i „opravdale etničko čišćenje i genocid na Kosovu“.

Zvanični Beograd još nije reagovao, a šef Kancelarije za KiM Petar Petković juče nije odgovarao na telefonske pozive.

– Aljbin Kurti, pre istrage i sudske odluke, zloupotrebljava slučaj „Panda“ i njegove žrtve. Ako ima podatke, a očigledno ih ima, on ne treba da otvara dnevnopolitičku priču, koja bi i u ovom slučaju dovela do stvaranja dva suprotstavljena narativa – srpskog i albanskog, a samim tim i novih problema. Kurti bi trebalo da traži od Beograda i EU, iako svi sad ćute o „Pandi“, da se uspostavi bezbednosni paket u okviru kog će se definisati saradnja tužilaštava, istražanih organa i sudova na utvrđivanju istine, kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

On smatra i da bi Beograd trebalo da prestane da ćuti o vojnopolicijskim akcijama unutar pogrešne politike koja je 1997. i 1998. diskreditovala Srbiju u očima međunarodne javnosti. Po njemu to bi bio „pravi put i za Aleksandra Vučića, ukoliko bi pokrenuo procesuiranje slučaja „Panda“ i uklonio sve eventualne učesnike koji su sklonjeni u BIA“.

– Kurtijevo ponašanje posledica je političke gluposti predsednika Srbije i njegovih ranijih izjava da je za ubistvo srpske dece u Peći odgovorna tadašnja Državna bezbednost. Vučić je tad rekao da je podatke dobio od britanske obaveštajne službe. Umesto da kao čovek koji kontroliše sve obaveštajne službe u Srbiji kaže šta se tačno dogodilo, on se potom ućutao i već sedam godina izbegava da primi roditelje ubijenih srpskih mladića. Sad mu Kurti lupa političke šamare koje je i zaslužio, jer to sa „Pandom“ nije jedina njegova politička glupost, komentariše za Danas Marko Jakšić iz Pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“.

Jakšić kaže da je tokom 1998. kao ortoped radio na na Hirurškom odeljenju Pećke bolnice gde su, kako objašnjava, „svakodnevno primani srpski policajci povređeni u sukobu sa OVK u albanskim selima“.

– Državna bezbednost nije imala potrebe da baca bombe i da bilo šta radi, kako bi za to okrivila Albance jer se u Metohiji već vodio pravi rat između OVK i srpske policije, a na snazi je bio policijski čas posle 20 sati. Ovo što sad Kurti radi jeste posledica stare srpske poslovice da „loš pas navodi vuka na tor“, reči su Marka Jakšića.

Kurti je vest o postavljanju table ispred „Pande“ objavio na društvenim mrežama 14. decembra, a za optužbe koje iznosi na račun države Srbije, poziva se i na ranije izjave Aleksandra Vučića.

On se zajedno sa nekadašnjim visokim državnim službenicima Jovicom Stanišićem i Frankom Simatovićem Frenkijem nalazi na listi svedoka, čije saslušanje pred srpskim Tužilaštvom za organizovani kriminal traži advokat Ivan Ninić u ime roditelja ubijenih mladića. Ovo tužilaštvo, koje od 2015. vodi istragu „protiv više nepoznatih učinilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su 14. decembra 1998. u kafeu „Panda“ u Peći, izvršili krivično delo terorizam, koje je za posledicu imalo smrt šest i ranjavanje tri lica“, od avgusta nije obavestilo podnosioce ovih zahteva da li su prihvaćeni ili ne.

U napadu nepoznatih lica u ovom pećkom kafiću 14. decembra 1998. ubijeni su: Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18), dok su Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34) teško, a Nikola Rajović (18) lakše ranjen.

Ni Alijansi ne odgovara istina?

U diplomatskim krugovima nezvanično se spekliše da se slučaju „Panda“ ne radi samo o dnevnopolitičkim (zlo)upotrebama u Prišini i Beogradu već da postoji i dublja pozadina koja se tiče NATO akcija na terenu koje su prethodile odluci zapadne alijanse da bombarduje nekadašnju SRJ. Iz više izvora, koji drže do anonimnosti, Danasu je nagovešteno da ni NATO ne odgovora otvaranje istine o „Pandi“.

Rada Trajković: Ciničan potez

„Da je iskrenosti u razobličavanju maligne operacije za destabilizaciju Kosova, uz ovu spomen-ploču nevinim mladićima iz „Pande“ bile bi postavljene i ploče nastradalim žeteocima u Starom Gracku, kao i ubijenoj deci u Goraždevcu, čije su ubice neznane“, oglasila se preko društvenih mreža Rada Trajković iz Evropskog pokreta na KiM i savetnik ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova. Ona je postavljanje spomen obeležja stradalima srpskim mladićima u kafiću „Panda“ ocenila kao „ciničan potez Aljbina Kurtija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari