Kurti postavio spomen ploču na kafić Panda na kojoj piše da su za zločin odgovorne srpske vlasti 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu)

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas je na 25-godišnjicu ubistava u kafiću Panda na kući u kojoj se zločin desio postavio spomen ploču, preneo je portal Kossev.

„U jeku terora Srbije nad Albancima, na prostorije ovog kafuća, 14. decembra 1998, po naređenju Državne bezbednosti Srbije, streljano je šestoro srpskih mladića“, piše na novopostavljenoj spomen ploči u Peći.

Kako se navodi na portalu Kossev, u trojezičnoj poruci – na albanskom, engleskom, pa srpskom, navodi se da je za zločin za koje su „odgovorne bile srpske vlasti“, šest nevinih albanskih mladića zatvoreno i teško mučeno. Iako su oni u međuvremenu pušteni, šteta koja im je nanešena bila je nepopravljiva, piše na ovoj ploči.

Kurti navodi da su mladići ubijeni u pokušaju da se „opravda etničko čišćenje i genocid na Kosovu“.

U pratećem saopštenju, Kurti tvrdi da je tada još 150 Albanaca uhapšeno u Peći, a da je šestoro mladih Albanaca pušteno iz zatvora u Leskovcu u grupi od 400 oslobođenih zatvorenika 1999. Njih je i srpski sud u novembru te godine oslobodio, iako su bili osuđeni na godinu dana, ali su uz međunarodno posredovanje petorica oslobođeni, dok je šesti u zatvoru ostao do 2000.

Nasuprot tome, Kurti podseća da sa druge strane niko u Srbiji još uvek nije odgovarao, i podseća na ono što se događa sa ovim slučajem danas – od toga da roditelji ubijene dece zahtevaju od srpskog predsednika da“ svedoči“ o sopstvenoj izjavi koju je dao pre deceniju. Kurti je podsetio na nju: „Pandu nisu počinili Albanci“.

„Srpska država nastavlja da krije istinu o ubijenoj srpskoj omladini, čak i vek kasnije. Kao što i nastavlja da odbija zločine počinjene protiv Albanaca tokom rata 1998-99“, navodi Kurti.

„Ova tišina govori o nepromenjenom političkom umu Srbije i Republike Kosovo. Ona svedoči o bliskoj povezanosti između nepriznavanja kriminalne prošlosti i nepriznavanja nezavisnosti“ – saopštio je danas Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari