Spomenici i draži mekog totalitarizma

Ostavite komentar


  1. Tačnije – to je bio period prosvećene diktature. Kao u svakoj diktaturi i u prosvećenoj postoji dimenzija totalitarizma.
    Nažalost, sada živimo u antisistemu (političkom haosu) populističke autokratije. Pali smo iz tiganja u vatru.

    1. Bravo internista. Ta ti valja. Celom narodu je nemoguce ugoditi, pa koju god vladu da mu ponudis, ali ovo sadasnje je korak unazad.

    2. Meki totalitarizam? Pitajte to one u lisičijem potoku da li je bio mekan. Sram vas bilo! Dokle god se ne raskrsti sa ovim glupostima imaćemo još mnogo Vučića!

  2. …Tada je partizanski vođa proglašen za maršala Jugoslavije….
    У тексту не пише главно: да су га за ту функцију прогласили и поставили енглези.

  3. Istina je-Jugu pamtimo uglavnom po mnogo srecnijim vremenima od ovih danas i to treba naglasiti. Medjutim, sve osim toga je jako sporno i uglavnom je radjeno na stetu Srba i Srbije. Od uklanjanja srpskih kadrova iz vrha komunisticke vlasti, do donosenja antisrpskog ustava iz 1974 godine ciji je glavni arhitekta bio licno Broz. Nadalje, sporna je uloga Broza u prvom svetskom ratu o kojoj je zabranio licno da se prica, dok je u isto vreme radio na tome da se uniste ili zapostave svi spomenici na taj najslavniji deo nase istorije. Takodje je svojim necinjenjem dopustio da sistem koncentracionog logora Jasenovac, opstane skoro do smrti zadnjeg logorasa i ako su partizani mogli da ga oslobode mnogo meseci pre nego sto je bio unisten. Takodje je zabranio povratak u zemlju Srboljubu Zivanovicu koji je sa svojom komisijom dosao do egzaktnog podatka da samo na prostoru donje gradine lezi 730.000 zrtava, gde je sondama utvrdjeno da na svaka dva kvadratna metra sirine i pet metara dubine, lezi od 25 do 27 tela u proseku. Broza je istina jako zuljala, pa je zbog toga sto je bila nezgodna za bratstvo i jedinstvo, morala da ostane duboko zatrpana. Zbog svega toga, Broz nikako ne bi trebao da pociva u Beogradu, vec u Kumrovcu ili bilo gde u Hrvatskoj-njih je zaduzio mnogo vise nego nas.

    1. Već po običaju, Danas pusti problematičan tekst, kao da je početak 90-ih godina, a onda kao u Odjecima i reagovanjima, nastane opštesma(t)tačka histerija!!! Ukinute komentare, zbog kvaliteta Danasa.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.