Sporiji tempo imunizacije u sedam opština Pčinjskog okruga 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podatak da je samo u Vranju od početka imunizacije zaključno sa jučerašnjim danom dato 112.818 vakcina protiv kovida 19 bio bi upečatljiv da gotovo četvrtinu od tog broja ne predstavljaju građani Severne Makedonije i Federacije BIH.

– Procenti su u blagoj stagnaciji jer je u Pčinjskom okrugu vakcinu primilo oko 54 odsto građana, kaže za Danas dr Slađan Stanković, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju.

On navodi da je isti procenat i za grad Vranje, a da jedino „štrči“ Preševo gde je imunizovano 79 procenata građana (ova opština ima oko 29.000 stanovnika).

– Visok procenat vakcinisanih u preševskoj opštini je rezultat pre svega namere mladih da sebi obezbede sertifikate za odlazak na rad u zemlje EU. Da nije toga procenat bi bio znatno manji, ocenjuje dr Skender Destani, dugogodišnji direktor lokalnog Doma zdravlja.

U Bosilegradu je vakcinisano 58 procenata građana, iako je ranije predsednik opštine Vladimir Zaharijev, za javnost licitirao podacima od „preko šezdeset procenata imunizovanih“ čime se u svom maniru hvalio i prilikom posete Ane Brnabić ovoj opštini.

Najmanje imunizovanih je u opštini Vladičin Han, 38 procenata, što u lokalnom Domu zdravlja objašnjavaju razuđenošću teritorije. Ovde se ne očekuje veće interesovanje za vakcinaciju, iako imaju sve doze vakcina u dovoljnim količinama.

Statistički trend broja imunizovanih je u „blagoj stagnaciji“ i u Surdulici i Bujanovcu koje su na granici od 50 procenata datih vakcina, a stagnacija je i u Trgovištu, gde je neku od doza primilo nešto više od 40 odsto građana.

– Epidemiološka situacija je na jugu Srbije i dalje nestabilna pogotovu što i dalje imamo smrtne slučajeve u nešto manjem broju i ciklično ali ih imamo. Otuda je poštovanje mera i dalja imunizacija vrlo značajna uz najavu da imamo i novi soj korone – zaključuje dr Stanković. Na centralnom punktu za vakcinaciju u Vranju prosek datih vakcina u poslednjih sedam dana prema zvaničnim podacima ZC između 250 i trista.

Četvrti talas sa najviše preminulih

– Podaci govore da je četvrti talas korona virusa do sada bio najjači i da je preminulo u Pčinjskom okrugu najviše pacijenata. Od početka godine taj broj je veći od dve stotine, a najviše slučajeva je bilo periodično gledano u poslednja tri meseca, navodi epidemiolog Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari