Sporni spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45" biće izgrađen u Novom Sadu: Čeka se samo "hortikulturna akcija" 1foto: A. Mandić

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić kaže da će narednih dana obavestiti javnost šta će se dalje raditi sa spomenikom nevinim žrtvama, odnosno koji će se koraci preduzimati.

On je za 021.rs naveo da ovo ne znači da se zaustavljaju radovi, nego da će se dalje raditi i da je ovo samo tehničko pitanje.

„Ne menjamo nikakvu odluku, ništa ne menjamo, radi se i sada se čeka na hortikulturne radove. Koliko sam razumeo i koliko sam obavešten, čeka se na premeštanje stabla, a vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se radi. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije radi svoj posao i svakako ćemo obavestiti javnost dalje šta ćemo raditi“, naveo je Đurić.

On je dodao da ne zna kada će biti otkrivanje spomenika.

Podsetimo da radovi na postavljanju spomenika sada već stoje više od dva meseca i da ga prate protesti, peticije i protivljenje javnosti.

Postavljanje spomenika „nevinim žrtvama 1944/45“, koje je trebalo da bude završeno do 27. avgusta, pomereno je za skoro dva meseca zbog suše, po zahtevu izvođača radova. Novi rok za završetak ugovornih obaveza je 19. oktobar.

U međuvremenu, mnogobrojne nevladine organizacije, antifašistički pokreti, političke stranke i građani su ponovili zahteve da se sporni spomenik ne postavlja, a održan je i protestni skup početkom jula, kada su radovi već stali posle izlivanja postamenta.

Grupa stranaka, nevladinih organizacija i udruženja pokrenula je i peticiju protiv postavljanja ovog spomenika.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari