Spotovi, širenje mržnje, targetiranje novinara: Oštar obračun vlasti i njima naklonjenih medija sa "nepodobnima" 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Posle dva masovna ubistva prošle nedelje, deo opozicionih partija kao i veliki broj građana, okupiće se večeras u 18 sati ispred zgrade Skupštine Srbije na protestu „Srbija protiv nasilja“, tražeći da se preduzmu hitne mere kako se tragični događaji ne bi ponovili.

Sudeći po brojnim reakcijama na društvenim mrežama, nezadovoljstvo građana je ogromno, a kao odgovorne za tragediju vide prvenstveno predstavnike vlasti koji godinama u javnom diskursu koriste govor mržnje i etiketiraju kritičare njihove politike, uz svesrdnu pomoć prorežimskih medija u kojima se nasilje gotovo svakodnevno promoviše.

Ni dani žalosti nisu zaustavili pripadnike režima i njima naklonjene medije da se, kako znaju i umeju, obračunaju sa „nepodobnim“ medijima i da šalju opasne poruke putem televizija sa nacionalnom frekvencijom, ali i loklanih, u pokušaju da zaustave masovno okupljanje građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „protest hoće oni koji traže da mali monstrum izađe iz zatvora“. Vlasnik Informera Dragan J. Vučićević je tokom vikenda na TV Pinka prvo u Jutarnjem programu kod Jovane Jeremić prozivao „tajkunske, Šolakove“ medije da šire laži i mržnju, a potom je uveče u Hit tvitu apelovao na građane da ne izlaze na protest, „jer može neki novi psihopata da se pojavi i da puca na ljude“.

Svoj doprinos širenju mržnje i dizanju panike dala je i sama ružičasta televizija, objavljujući spot u kome su tvitovi i reakcije građana, izjave pojedinih političara i snimke sa protesta pre tri godine, označavajući predstavnike opozicije kao nasilnike koji bi da „ruše državu“.

Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a, ističe za Danas da oni koji stvarnost posmatraju tabloidno, neće propustiti priliku da i od tragedije prave skandal koji će im povećati gledanost i čitanost, a u Srbiji im se pridružuju i oni koji to koriste za političku promociju, što dodatno otežava situaciju.

– I jedni i drugi, već uobičajeno, izvrću činjenice, manipulišu javnošću i, u formi velike zabrinutosti za društvo u celini, koriste priliku za novu dimenziju političkih obračuna – ukazuje Ćirić.

On dodaje da je UNS već više puta uputio apel medijima da poštuju novinarski kodeks, da štite dostojanstvo žrtava i njihovih porodica, da ne retraumatizuju članove njihovih porodica, da vode računa o dodatnoj zakonskoj zaštiti koju uživaju deca u maloletnici…

– Ovome vredi dodati i preporuke UNICEF-a Srbija medijima, da ne izveštavaju pojednostavljeno i senzacionalistički, jer time mogu podstaći one koji traže negativan publicitet i mogli bi da dobiju inspiraciju da budu imitatori počinioca kojeg vide kao uzor ili heroja. Ne znam šta bih dodao, osim molbe prethodno pomenutim akterima medijske i političke scene da se urazume i ne otežavaju već ionako tragičnu situaciju – naglašava Ćirić.

Istraživač BIRODI-ja Zoran Gavrilović ukazuje za Danas da je sistem targetiranja neistomišljenika bio i pre ove nesreće i da će biti posle nje, te da bi to bilo sankcionisano, kada bismo imali funkcionalan REM.

– Cilj targetiranja je, s jedne strane, homogenizacija sopstvenih birača i pokušaj da se ubistva stave u drugi plan, a sa druge strane pokušaj da se oni koji će doći na protest zaplaše i ne dođu. Imajući u vidu da se SNS birači informišu pre svega preko Pinka i RTS-a, prevasodni cilj je homogencija i smirivanje SNS birača – smatra Gavrilović.

Nije samo televizija Pink emitovala video zapis sa porukom “nasilnici o nasilju kao ku*va o poštenju”, već je sličan uradak objavila i RT Trstenik, navodeći da nakon tragedije koje su potresle Srbiju “do izražaja pokušavaju da dođu opozicioni političari i pojedini mediji, tražeći krivca u drugima, a ne polazeći od sebe”.

– Scene nasilja sa ranijih protesta su mesecima opravdavane u tim medijima, i punile novinske stupce i TV priloge na Nova S, N1, Danas, NIN, i ostalim opozicionim medijima. Da li su se pitali kako ovi tekstovi utiču na omladinu – navodi se, između ostalog, u gotovo trominutnom prilogu trsteničke televizije.

Takođe se, kao i u Pinkovom video zapisu, pominju vešala i motorne testere, što su, kako navode “u Danasu, Novoj S i na N1, predstavljeni kao legitimna sredstva političke borbe”.

Za nasilje su okrivljeni “Junajted grupa i kablovska mreža SBB, vlasnika Dragana Šolaka” koji “nanose štetu mladima, direktno promovišući asocijalno ponašanje koje promoviše alkohol i drogu”.

Zvanični zahtevi koji će biti upućeni na večerašnjem mirnom protestu biće smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina (bila je i ministra prosvete, ali je Branko Ružić u međuvremenu podneo ostavku).

Opozicija, takođe, zahteva i smenu članova REM-a, rukovodstva RTS-a, ukidanje rijaliti programa, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi. Konačno, među zahtevima je zabrana štampanih medija koji promovišu primitivizam i nasilje, kao i zakazivanje hitne sednice skupštine.

Podsetimo, osmoro dece i školski čuvar ubijeni su 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a još šestoro đaka i nastavnica istorije su ranjeni. Dva dana posle toga, dogodilo se masovno ubistvo u mladenovačkim selima, gde je stradalo osmoro ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari