Većina američkih ambasadora u svetu okupila se u Vašingtonu gde se ove nedelje održava velika ambasadorska konferencija, rekao je portparol Stejt departmenta Filip Krouli. Krouli je ocenio da se radi o „istorijskom sastanku“.


Ambasadori, čiji tačan broj nije naveden, treba da se upoznaju sa reformom američkog ministarstva spoljnih poslova čiji tekst je sadržan u dokumentu pod nazivom Četvorogodišnja revizija diplomatije i razvoja. Ovaj plan predviđa da šefovi diplomatskih misija budu više uključeni u sprovođenje razvojnih programa i u sprečavanje konflikata, kao i u upravljanje svojim budžetima. Ambasadori će, osim sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, razgovarati i sa načelnikom Generalštaba SAD admiralom Majkom Malenom, i savetnikom za nacionalnu bezbednost Tomom Donilonom.

Britanski list Indipendent izveštava da je Hilari Klinton u Vašingtonu okupila 180 američkih ambasadora iz svih krajeva sveta koji će u narednih nedelju dana u Stejt departmentu razgovarati o krizama sa kojima se na više frontova suočava moćna američka diplomatska mašinerija, prenosi Bi-Bi-Si. Ovaj skup bez presedana održava se u trenutku kada su u Kongresu sve glasniji zahtevi da se smanji pomoć inostranstvu, dok su zvaničnici zaokupljeni previranjima u Egiptu i njihovim mogućim posledicama po Bliski istok, navodi Bi-Bi-Si. Indipendent piše da se situacija još komplikuje curenjem informacija preko Vikiliksa zbog čega se u januaru vratio kući američki ambasador u Libiji, a mogli bi i još neki ambasadori da slede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari