Opština Pirot je u protekle dve godine u saradnji sa JP „Srbija vode“, u cilju sprečavanja izlivanja voda iz korita i plavljenja naselja prilikom većih padavina, očistila i proširila kanale u nekoliko naselja koja su ranije često plavljena.

U te poslove je uloženo oko 30 miliona dinara, a reč je o naseljima Rogoz, Prisjanski put, Nova Malas, Romsko naselje i Barje. Zamenik predsednika SO Pirot Sreten Savov kaže da su poučeni lošim iskustvom iz 2005. i 2007. godine kada su ovde bile velike poplave, pretprošle i prošle godine očistili kanale koji prolaze kroz ova naselja ili pored grada.

– U naselju Rogoz smo kanal koji prolazi kroz samo naselje očistili i proširili i betonirali potporne zidove. Namera nam je da i dalje u cilju zaštite od poplava kontrolišemo ove kanale i preduzimamo odgovarajuće mere kako ne bi ponovo došlo do poplava. U decembru 2009. i u proleće ove godine bile su velike padavine, što je ranijih godina uvek dovodilo do poplava. Radili smo i na prokopavanju novih kanala u naselju Prisjanski put, pored sela Poljska Ržana i kod sela Rasnica, zajedno sa JP „Srbija vode“ – kaže Savov.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Pirotskog okruga Goran Tošić kaže da je u poslednje vreme na području ove opštine palo 30 litara kiše po metru kvadratnom.

– Učinjeno je mnogo da se spreče poplave. Očišćeni kanali su sada primili višak vode. Blagovremeno smo reagovali mehanizacijom na pojedinim mestima gde je bilo ranijih plavljenja. Na Bistrici smo čistili korito i produbili kanal kod Romskog naselja. Morali smo da zatvorimo propusne kanale kod autoputa na Babinoj bari gde je došlo do plavljenja desetak hektara zemljišta, kako bi sprečili poplavu naselja Rogoz. U Poljskoj Ržani smo takođe proširili kanale mada je ranijih godina i sama Mesna zajednica dosta učinila da se očiste kanali i spreče poplave – kaže Tošić.

Meštanin naselja Rogoz Arsa Stojanović kaže da je u poslednjih petnaest godina ovde bilo čestih poplava.

– Dobro je što su ovaj kanal očistili i delom betonirali. Trebalo bi da se to nastavi i dalje i da se kanali održavaju – kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari