Sprema se velika lomača za paljenje badnjaka na Klisi u Novom Sadu: Organizatori kažu da gume neće goreti 1Foto: 021.rs

U naselju Klisa u Novom Sadu sprema se tradicionalna lomača za Badnje veče na kojoj izgore kubici drva, ali često i gume automobila. Iz pokreta Bravo pozivaju da se prestane sa ovom praksom, kao i da je mnogo bolje ova drva donirati onima koji ih nemaju.

U pripremanju ovogodišnje lomače učestvuje čak i teška mehanizacija, a meštani Klise su reporteru portala 021.rs rekli kako ne nameravaju da pale gume.

Sudeći po trupcima koji treba da se naslažu, ovogodišnja vatra će možda biti i veća od prethodne kada je na samo par metara od prometne saobraćajnice koja vodi do auto-puta ili dalje do Srbobrana i Subotice, oformljeno pravo drveno brdašce od nekoliko metara visine.

Bravo poziva da se drva doniraju onima koji ih nemaju

Građanski pokret Bravo poziva gradske vlasti da angažuju nadležne službe kako bi se na Badnji dan, na Klisi kao i u ostalim delovima Novog Sada onemogućilo paljenje guma i velikih lomača.

„Podsećam da, već godinama, grupe neodgovornih građana prave velike lomače u novosadskom naselju Klisa i pri tome za potpalu koriste stare automobilske gume, čime na najgori mogući način zagađuju okolinu. Uz to, koriste i pale više kubika drva koja bi bila mnogo korisniji da su ustupljena socijalno ugroženim porodicama, jer će već naredne nedelje, po prognozama, temperatura pasti ispod nule.“, saopštili su iz Bravo.

Smatraju i da ovakav, novoustanovljeni načini „praznovanja“ narušava život u gradu i predstavlja lokalnu ekološku pretnju.

Sprema se velika lomača za paljenje badnjaka na Klisi u Novom Sadu: Organizatori kažu da gume neće goreti 2
Foto: 021.rs

Ističu i da paljenje guma i nekoliko kubika drveta nisu način na koji bi trebalo obeležavati praznike, a bacanje petardi i aktiviranje vatrometa nisu dobri ni za životinje, ni za decu, ni za osobe sa psihološkim smetnjama.

„Pozivamo Grad da na sva mesta na kojima su ranijih godina paljene lomače uputi komunalnu policiju, odgovarajuću inspekciju i redovnu policiju i da u subotu spreče da se Novi Sad ponovo pročuje kao grad koji na neprimeren način obeležava Badnji dan i Božić. Predstojeći dani treba da budu takvi da svi koji praznuju, Badnji dan i Božić dočekaju u najboljem duhu svoje tradicije – u miru, saosećanju i darivanju“, zaključili su iz ovog pokreta.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari