Spremaju tužbe u ime građana 1Foto: EPA/ MILJAN

U Nišu će danas biti održan međunarodni simpozijum „Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999“, na kojem će biti izneti konkretni podaci i naučni dokazi…

… koji bi trebalo da posluže za pripremu tužbi za naknadu štete građanima Srbije koji su oboleli od raka nakon što su bili izloženi dejstvu ovog radioaktivnog metala, kažu organizatori skupa.

– Biće to prvi stručni skup u Srbiji na kojem će domaći i međunarodni stručnjaci različitih profila, na jednom mestu, govoriti, ali i iznositi konkretne dokaze o štetnim posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom – kaže advokat Srđan Aleksić, šef pravnog tima za pripremu tužbi. On dodaje da će taj pravni tim pripremati i podizati tužbe za naknadu štete u ime građana koji su 1999. godine učestvovali u borbama u kojima je NATO koristio osiromašeni uranijum ili su živeli na takvom području, nakon čega su teško oboleli ili umrli. Tužbe bi trebalo da budu podnete pred nacionalnim sudovima 19 država članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju SRJ. U pravnom timu postoji ideja da se zagovara i formiranje ad hok međunarodnog suda koji bi bio nadležan za ovo pitanje. Aleksić kaže da će među učesnicima skupa biti i vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača i odgovornih osoba u organizaciji Vojna opservatorija, pri Odeljenju italijanske odbrane, koji se godinama bori da „dokaže istinu o štetnim posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika u međunarodnim misijama“.

– On će doneti dokumentaciju o NATO dejstvima municijom sa osiromašenim uranijumom, među kojima su presude, veštačenja i drugi dokumenti, kao i dokaze o povezanosti takvih dejstava sa velikim brojem obolelih i preminulih italijanskih vojnika. Upravo zahvaljujući njegovoj upornosti, ove dokaze nedavno je potvrdila četvrta italijanska parlamentarna komisija. Građani Italije, tako, danas mogu dobiti izdašnu naknadu štete samo ukoliko su u jednom momentu boravili na području bombardovanom osiromašenim uranijumom – pritom uopšte nije važno koliko dugo, a potom oboleli od kancera – kaže Aleksići dodaje da su na simpozijum pozvani i predstavnici nedavno formirane skupštinske Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine.

Leđero: SAD i NATO su znale da osiromašeni uranijum izaziva rak

Domeniko Leđero je više puta izjavio da „poseduje dokaze da su SAD pre više godina saopštile NATO-u kakve posledice po vojnike ima osiromašeni uranijum“, ali da su to skrivale od šire javnosti. Prema njegovim rečima, NATO je još 1994. znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je uprkos tome svesno i namerno njime punio bombe kojima je gađao Srbiju i druge zemlje. On podseća da su američki vojnici na Kosovu imali specijalnu zaštitu – pošto im je saopštena štetnost osiromašenog uranijuma, dok su italijanski i drugi bili nezaštićeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari