Realizacijom projekata „Nabavka opreme za efikasniju realizaciju programskih sadržaja muzeja“ i „Sprovođenje konzervatorskih mjera dijela predmeta muzejskog fonda Zavičajnog muzeja Bijelo Polje“, Muzej u Bijelom Polju završio je ovogodišnje projektne aktivnosti. Ove aktivnosti, prema riječima stručnjaka, od velikog su značaja za popularizaciju i očuvanje kulturne baštine bjelopoljskog kraja i Crne Gore.


– Projektima su poboljšani uslovi čuvanja, prezentacije i zaštite pokretnih kulturnih dobara Zavičajnog muzeja. Nabavkom opreme znatno će biti olakšana realizacija godišnjih programa rada, koja podrazumijeva njeno korišćenje neophodno za organizaciju raznih manifestacija i drugih sadržaja koji se organizuju u Muzeju. Takođe, u okviru ovih aktivnosti instaliran je program za vođenje muzejske dokumentacije, radi obezbjeđivanja racionalnijeg i efikasnijeg korišćenja muzejskog materijala i povezivanja rada muzeja u jedinstven muzejski informacioni sistem Crne Gore. Ovim projektom nabavljeni su tehnička oprema, vitrine i pultovi, kaže rukovodilac Muzeja Željko Raičević.

Prema njegovim riječima, sprovođenje konzervatorskih mjera na 39 predmeta od velikog je značaja za kulturnu baštinu, a izvršena je i osnovna zaštita, zahvaljujući čemu je spriječeno dalje propadanje i degradacija eksponata. „Riječje o pokretnim kulturnim dobrima koji su obuhvaćeni konzervatorskim projektom i uslovima propisanim od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara“, dodao je Raičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari