Srbija bezbedno mesto za odrastanje dece 1

– Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović smatra da većina dece u Srbiji ima ono što im je potrebno za napredak i zdrav razvoj.

Paunović ističe za Danas, povodom Svetskog dana deteta, koji se obeležava 20. novembra, da je Srbija bezbedno mesto za odrastanje dece, bez obzira na poreklo ili okruženje, „a vidljiv napredak postignut je u mnogim oblastima kao što su obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita“.

– Deca, kao najranjiviji članovi društva, nemaju moć da odlučuju i zato treba da imaju svoje zaštitnike. Država kao čuvar ljudskih prava je njihov zaštitnik. Često se kaže da se zrelost društva meri time koliko dobro ono tretira decu. Ako je tako, onda snažno verujem da smo mi u Srbiji, u suštini, zaista zreli ljudi. Ko može biti moćniji od onih koji imaju privilegiju da pomognu da deca Srbije žive srećno i imaju bezbrižno detinjstvo? Svi mi zajedno verovatno nikada nećemo imati plemenitiju ulogu od ove – ukazuje Paunović.

Ona podseća da je Srbija jedna od prvih zemalja potpisnica Konvencije o pravima deteta i da je država tokom proteklih godina uložila velike napore u usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa Konvencijom u različitim oblastima ostvarivanja prava deteta.

Paunović poziva lokalne samouprave širom Srbije da se pridruže proslavi Svetskog dana deteta. Tog dana biće upriličena multimedijalna priredba u Dečijem kulturnom centru Beograda, bazirana na bukvaru dečijih prava, a gosti će biti LJubivoje Ršumović, Minja Subota, Leontina i dečji hor „Čarolija“. Takođe, biće prikazana i predstava „Devojka sa šibicama“ u izvođenju dečjeg pozorišta „Čarapa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari