Srbija doprinosi saradnji sa NATO 1Foto: wikipedia

Saradnja Srbije i NATO je pozitivna, a Srbija mnogo toga doprinosi toj saradnji, izjavila je danas nova savetnica NATO za Srbiju Angelika Burnet Tomsen.

Savetnica NATO je učestvovala na panelu „Uloga NATO u obezbeđivanju regionalne bezbednosti“, održanog u okviru konferencije „Bezbednosni izazovi zapadnog Balkana i Srbija“.

Burnet Tompson je istakla da je glavni fokus NATO partnerstva na konsultacijama, transparentnosti i međuzavisnosti, jer danas imamo vrlo nestabilna i složena društva koja moraju da održavaju bezbednosnu strukturu koja se stalno menja.

NATO želi da njeni partneri budu otporni i da sa njima ima interoperabilnost kako bi zajedno upravljali krizama, zajedno učili i radili, rekla je Burnet Tomsen, prenosi Juropijen vestern Balkans.

Osvrćući se na skorašnju saradnju NATO i Srbije, Burnet Tomsen je istakla Centar atomsko-biološke-hemijske odbrane u Kruševcu, gde se zajedno obučavaju pripadnici NATO i Vojske Srbije.

Decembra 2017. godine Srbija je sprovela tronedeljnu specijalističku obuku za medicinske stručnjake, a Burnet Tomsen se nada da će se nastaviti sa tim.

U pogledu naučne saradnje Srbije i NATO naglasila je program „Nauka za mir i sigurnost“ koji podržava zajedničke poslove i saradnje u oblasti nauke partnera i NATO, gde je Srbija aktivna od 2007. godine.

Ističe da je veoma bitna i saradnja Srbije i NATO u oblasti upravljanja katastrofama i vanrednim situacijama i napominje da je Srbija učestvovala u zajedničkim vežbama pre dve godine u Crnoj Gori, prošle godine u Tuzli, a ove godine će prvi put ona biti domaćin tih vežbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari