Juniorska reprezentacija Srbije poražena je od selekcije Litvanije u finalu Svetskog prvenstva u Letoniji (67:85). Izabranici Dejana Mijatovića izgubili su po drugi put od „zelenih“ na planetarnom šampionatu, uprkos činjenici da su do sredine treće četvrtine bili u egalu. Kod rezultata 44:44, sudije su znatno oštetile juniore Srbije.

Srbija – Litvanija 67:85

(13:18, 19:21, 15:23, 20:23)

Hala: Riga arena. Gledalaca: 5 768. Sudije: Kerebuk (Italija), Gobl (SAD), Udagava (Japan)

Srbija: Cvetković 11, Vujošević 11, Lambić, Krstić, Bogdanović 13, Mitrović 2, Gujaničić 1, Silađi 6, Bešović 9, Drenovac 14, Igrutinović, Dangubić.

Litvanija: Simanavičius, Pukis 8, Močkevičius, Ulanovas 12, Redikas 7, Giedraitis, Butkevičius 9, Sabonis, Skučas 2, Čizauskas 9, Jakstas 2, Valančiunas 36.

 

Iz neshvatljivih razloga dosudile su tehničku grešku Nikoli Silađiju, koji nije bio ni blizu Jonasu Valančiunasu koga je faulirao Bogdan Bogdanović. Litvanci su nakon četiri vezana bacanja Valančiunasa uspeli da se odlepe na pristojnu razliku, dok su puleni Dejana Mijatovića zaigrali znatno slabije u odnosu na prvo poluvreme. Imali su „orlići“ više šansi ne samo da nadoknade rezultatski zaostatak, već da uspostave dominaciju na terenu, ali su zbog nešto sporije igre u napadu, usled lošeg šuta, dozvolili Litvancima da u poslednjih deset minuta, uglavnom iz tranzicije, steknu ubedljivu prednost.

Najbolji igrač turnira centar Jonas Valančiunas (36 poena) zadavao je velike probleme našoj odbrani. Bešović se solidno nosio sa litvanskom peticom, pokušavajući da je istera iz reketa prilikom primanja lopte, međutim Mitrović i Silađi nisu imali dovoljno fizičke snage u duelu sa izuzetno jakim Litvancem, zbog čega su „orlići“ konstantno morali da skupljaju u reketu, što se odrazilo i na defanzivni skok. Nalik polufinalnom meču protiv Argentine, Aleksandar Cvetković podbacio je i u utakmici za zlatnu medalju. Njegovi prodori i povratni pasovi nedostajali su Drenovcu i Bogdanoviću. Pokušao je Vujošević da nadoknadi propušteno, ali bez dubine u napadu (naročito prilikom zone) i izrazitnog šutera, Srbija jednostavno sinoć nije mogla da osvoji treće svetsko zlato za našu zemlju u juniorskoj konkurenciji. Bogdanović je prodorom i odličnom prednjom promenom ritma i brzine pokazao darovitost koju bi u seniorskoj konkurenciji trebalo da pretvori u kvalitet, dok su Vujošević i Drenovac uz Silađija, Cvetkovića, Lambića i Mitrovića talenti čija darovitost ne sme biti sputana u najkvalitetnijoj konkurenciji.

Litvanci su pobedom protiv Srbije objedinili titule najboljih juniora na svetu i Starom kontinentu. Treće mesto zauzela je Rusija koja je u utakmici za bronzanu medalju bila bolja od Argentine (77:72).

Cvetković u idealnoj petorci

Aleksandar Cvetković proglašen je za najboljeg plejmejkera na Svetskom prvenstvu u Letoniji. Organizator igre Crvene zvezde uvršten je u idealnu petorku šampionata. Za najboljeg igrača proglašen je Jonas Valančiunas, centar Litvanije i Lijetuvosa, koji je na ovogodišnjem NBA draftu kao peti pik izabran od strane Toronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari