Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić i kambodžanski ministar spoljnih poslova Hor Namhong potpisali su juče memorandum o razumevanju u bilateralnim konsultacijama, prema kojem će obe strane obezbeđivati jedna drugoj podršku u pitanjima od međunarodnog značaja.


– Ovaj memorandum je fundamentalna osnova za obe strane da sarađuju u međunarodnoj areni – rekao je novinarima Hor Namhong, posle njegovog potpisivanja.

Dvojica zvaničnika su se, prema rečima Hora, saglasila da ojačaju odnose i saradnju na svim poljima.

– Takođe smo se složili da ojačamo odbrambenu saradnju. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane posetiće Kambodžu kako bi uspostavio mostove saradnje dve zemlje u vojnom sektoru – rekao je šef kambodžanske diplomatije.

Dve strane su se takođe dogovorile da razmene posete biznismena dve zemlje, kako bi se promovisale ekonomske i trgovinske veze.

– Takođe smo razgovarali o pristupu Srbije Sporazumu o prijateljstvu i saradnji udruženja zemalja jugoistočne Azije – rekao je Hor.

Prema njegovim rečima, Srbija je objavila da će otpisati Kambodži dug od više od milion američkih dolara, koji je datirao od 1969, kao i da će dati stipendije kambodžanskim studentima koji će studirati u Srbiji u 2013-14.

Mrkić se danas sastao i sa kambodžanskim premijerom Hunom Senom u Palati mira u Pnom Penu i tom prilikom rekao da bi Srbija i Kambodža trebalo da potpišu ugovore o zaštiti i promociji investicija, saradnje u turizmu i oslobađanju od viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, istakavši da je Srbija voljna da ojača saradnju sa Kambodžom.

Hun Sen se složio da bi ti ugovori trebalo da budu potpisani što pre bude moguće, navodeći da Kambodža želi da privuče srpske investitore, u cilju jačanja međusobnih ekonomskih i trgovinskih veza.

Skromni kontakti

Saradnja Kambodže i Srbije u trgovini, investicijama i turizmu je relativno mala, a ne postoje podaci da je Srbija išta investirala u Kambodžu u poslednje dve decenije, prema izveštaju Saveta za razvoj Kambodže. što se turizma tiče, prošle godine je Kambodžu posetilo 411 turista iz Srbije, samo tri više nego 2011, prema izveštaju turističke organizacije te zemlje. Mrkić je u ponedeljak doputovao u dvodnevnu posetu Kambodži, u okviru desetodnevne turneje po jugoistočnoj Aziji koja uključuje i Mjanmar, Vijetnam i Laos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari