Srbija poslala humanitarnu pomoć Siriji 1Foto: (BETAPHOTO AP Photo/Omar Sanadiki)

Sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla je avionom „Er Srbije“ upućeno ;šest tona humanitarne pomoći za Siriju, koju je nedavno pogodio zemljotres. U okviru prvog kontingenta, avion „Er Srbije“ poneće oko šest tona namirnica i hrane u najugroženija područja te zemlje, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane Srbije.

Otpremanju humanitarne pomoći prisustvovao je, u ime Vlade Srbije, ministar odbrane Miloš Vučević, koji je izrazio uverenje da će slanje pomoći biti organizovano i narednih dana i nedelja.

Istakao je da je ponosan na Srbiju i sve njene građane koji su se odazvali pozivu da pomognu onima koji su ugroženi zemljotresom.

„Ovo je samo prvi kontingent, nešto manje od šest tona samo hrane, a (sirijski) ambasador mi je rekao da ima više od 100 tona hrane do sada skupljene samo za Siriju“, kazao je Vučević.

Izrazio je nadu da će se stvoriti uslovi i oko uspostvaljanja platnog prometa, kako bi Vlada Srbije mogla da donira i novčana sredstva Siriji.

„Saosećamo sa svima i ponosan sam na naše građane, kada mi ambasador kaže koliko je ljudi dolazilo u ambasadu, davalo ono što ima…, nisu to veliki iznosi, ali to je od srca“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, pomoć će iz Damaska biti upućena u severozapadni deo Sirije i tamo gde vlada te zemlje proceni da je potrebno.

Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga izrazio je zahvalnost Srbiji, njenim zvaničnicima i gradjanima na pomoći.

„Ovde vidimo kutije i namirnice koje idu direktno na aerodrom u Damasku, a biće ih još u narednom periodu“, rekao je ambasador.

Generalni direktor „Er Srbije“ Jirži Marek izrazio je zadovoljstvo što ta kompanija učestvuje u akciji dopremanja humanitarna pomoć narodu Sirije.

„Organizacija letova do Damaska u ovom trenutku je izuzetno složen projekat, međutim pomoglo nam je to sto „Er Srbija“ ima velikog iskustva sa organizacijom repatriacionih i evakuacionih letova“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari