Srbija prva u Evropi po broju žena umrlih od od karcinoma dojke: Kampanja „Daj pedalu raku“ u subotu u Užicu 1Foto: Grad Užice

Skup podrške kampanji „Daj pedalu raku“, kojom se ukazuje na važnost preventivnih pregleda, ranog otkirvanja karcioma dojke, fizičku aktivnost i druge zdrave stilove života, održaće se u Užicu u subotu, 23. septembra, od 11 časova na gradskoj plaži, kod restorana Plaža.

Tu manifestaciju, povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, devetu godinu zaredom organizuju Savetovalište za žene obolele od raka dojke „Jefimija“ i Grad Užice, u saradnji sa Ženskim centrom Milica, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, uz podršku Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Srbija je sa 4.600 obolelih godišnje, u evropskom proseku, ali na prvom mestu po broju umrlih u Evropi“, ističu u užičkom savetovalištu „Jefimija“.

„Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv u više od 90 slučajeva ako se se otkrije na vreme“, dodaje se, „umre 1.600 žena, ali nemojmo zanemariti podatak da rak dojke preživi 3.000 žena, zahvaljujući činjenici da je na vreme otkriven i da je na vreme počelo lečenje odgovarajućim terapijama“.

Tom značajnom kampanjom, poručuju iz „Jefimije“, „zajedno ćemo skrenuti pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda, promovišući zdrave stilove života“.

Osim umerene telesne težine, dodaje se, rekreacija i biciklizam su idealni za žene kako u slučaju prevencije, tako i rehabilitacije žena operisanih od karcinoma dojke, koje su zbog smanjene funkcije ruke ograničene izborom sporta”.

Motivacine poruke

Tokom oktobra, na velikom ekranu na Trgu partizana, redovno će se prikazivati motivacione poruke o neophodnosti redovnih kontrolnih pregleda i samopregleda, što će biti ilustrovano i kratkim filmom.

Regionalna kampanja

Kampanja se realizuje u 30 gradova Srbije, Slovenije i Hrvatske, a Užice će joj se prdružiti kroz rekreaciju, šetnju i vožnju bicikala do Velikog parka. Na kraju, pink baloni poleteće u nebo za sve one koje nisu uspele da se izbore sa ovom bolešću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari