Srbija se priprema za vojnu vežbu "Platinasti vuk" u kojoj učestvuju oružane snage više država, među kojima i neke od članica NATO 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Srbija se priprema za vojnu vežbu „Platinasti vuk“ u kojoj učestvuje Vojska Srbije sa pripadnicima oružanih snaga više država, među kojima su neke od članica NATO, potvrdilo je Radiju Slobodna Evropa Ministarstvo odbrane Srbije.

„Ministarstvo odbrane preduzima sve potrebne aktivnosti radi pripreme i realizacije međunarodne vežbe“, koja će se održati na jugu Srbije od 14. do 30. juna, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Sjedinjene Američke Države, Severna Makedonija, Slovenija i Bosna i Hercegovina su među državama koje će poslati pripadnike svojih oružanih snaga u Srbiju.

„Platinasti vuk 2023“ pažnju javnosti izazvao je zbog toga što je izuzet iz moratorijuma koji je na sve vojne vežbe, sa partnerima sa istoka i zapada, uvela Srbija neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Dok su iz SAD pozdravili odluku Srbije, Kremlj je saopštio da će „pažljivo pratiti“ vežbu.

Na otkazivanje vežbe pozvao je u aprilu desno orijentisani parlamentarni Pokret Dveri, čiji predstavnici održavaju bliske veze sa Rusijom.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević odbacio je taj zahtev, izjavivši da vežba „ne predstavlja presedan, već kontinuitet međunarodne saradnje koja donosi korist Vojsci Srbije i doprinosi unapređenju njene operativne sposobnosti“.

U februaru 2022. godine zvanični Beograd je saopštio da neće uvesti sankcije Rusiji i da Vojska Srbije, imajući u vidu politiku vojne neutralnosti, prekida do daljnjeg sve vojne vežbe sa stranim partnerima i sa istoka i sa zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari