Srbija šesta po nezaposlenosti mladih 1Foto: Miroslav Dragojević

Srbija je na šestom mestu liste zemalja sa najvećom stopom nezaposlenosti među mladima, rečeno je danas prilikom predstavljanja izveštaja „Ljudska prava u Srbiji 2016“, Beogradskog centra za ljudska prava.

Prošle godine je Srbiju napustilo rekordnih 58.000 ljudi, među kojima je 9.000 sa fakultetskom diplomom i višim naučnim i stručnjima zvanjima.

Lane je nezaposlenost iznosila samo 13,8 odsto, ali dubok je jaz između onoga što običan građanin smatra nezaposlonešću i statistike, izjavila je Sonja Trošković iz Beogradskog centra za ljudska prava.

 

Zaposlenim se smatra osoba koja je u toj nedelji bila angažovana jedan radni sat. Ne uzima se u obzir ostvarivanje zarade, već svako ko radi formalno, neformalno, po ugovoru ili bez pravnog osnova, bilo da je plaćeno u novcu ili naturi, rekla je Sonja Trošković.

Novinar Ivan Protić je ocenio da „međunarodni faktori“ zanemaruju kršenje ljudskih prava u Srbiji.

Takva politika je štetna i za Srbiju i za Evropsku uniju, jer omogućava da se razvija sistem koji hrani visok stepen autoritarnosti, izjavio je Protić.

Prema njegovim rečima, stanje medija u Srbiji je „katastrofalno, a biće još katostrofalnije“.

Vlast manipulacijom ekonomskom statistikom pravi hvalospev samoj sebi, izjavio je Protić.

On je izneo podatak da je prošle godine izvršeno 69 napada na novinare, od kojih su devet bili fizički.

Mete su isključivo novinari i mediji koji kritički izveštavaju o vlasti. Svaka kritika vlasti se shvata lično, uz kvalifikacije o stranim plaćenicima, neprijateljima i izdajnicima, rekao je Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari