Srbija već osam meseci bez "prvog policajca": Konkurs ni na vidiku, a u javnosti se spekuliše o nekoliko imena 1foto-FoNet-Bozana-Pavlica

Iako policija cele 2022. godine funkcioniše bez direktora, čoveka najodgovornijeg za njen operativni rad, još uvek se ni ne nazire raspisivanje konkursa za popunu pozicije „prvog policajca u zemlji“.

Razlog za to je formalne, ali i ne samo formalne prirode. Naime, po Zakonu o policiji konkurs za izbor direktora policije raspisuje Vlada Srbije, a ona je od febuara u tehničkom mandatu.

Ipak, kako je mandat prethodnom direktoru policije Vladimiru Rebiću istekao je u decembru 2021. godine Vlada je imala nekoliko meseci tokom kojih je mogla da pokrene proces izbor novog. Međutim – nije.

Prateći dinamiku formiranja Vlade, lako može da se desi da ovo izuzetno značajno mesto ostane upražnjeno duže od godinu dana.

Za to vreme, kako je pisao list Politika, određene poslove iz delokruga rada direktora obavlja Dragan Vasiljević, Rebićev pomoćnik. Međutim, kako je objasnio izvor ovog lista, Vasiljević nema ovlašćenja direktora jer nije imenovan za vršioca dužnosti već je ostavljen u funkciji pomoćnika, iako nema onoga kome treba da pomaže.

To je učinjeno, navodi izvor Politike, jer bi postavljanjem vršioca dužnosti počeo da teče zakonski rok od dve nedelje tokom kojih bi morao da se raspiše konkurs.

Ovakvim aranžmanom dodatno je devalvirana pozicija direktora policije, koji se i pored svojih zakonskih ovlašćenja, u javnosti doživljava kao neko ko stoji u kadru dok ministar daje izjave.

Milan Dumanović, potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza podseća da je Uprava kriminlističke policije dve godine funkcionisala bez formalnog načelnika, jer je sa pozicije sekretara ovom upravom rukovodila Dijana Hrkalović.

– Politika se previše meša u odnose unutar policije. Sada se čeka formiranje Vlade da bi onda raspisali konkurs za direktora. Zaposleni u policiji, a uveren sam i najveći deo javnosti, voleli bi da profesionalni kriterijumi budu odlučujući prilikom odabira direktora. Međutim, postoji bojazan da bi mogao da bude izabran neko ko je po volji nosilaca političke vlasti, a ne po volji policijskih službenika, kaže Dumanović navodeći da bi iz tog razloga bilo bitno da se insistira na transparentnosti konkursa.

Direktor policije bi, dodaje on, morao da ima apsolutnu autonomiju u radu, a ne da mu ministar rukovodi policijom.

– Međutim, od uvođenja funkcije direktora mi smo na tim poslovima imali marionete. Stoga se nadamo da će ovoga puta biti drugačije. Postoji u policiji veliki broj kvalitetnih kandidata koji profesionalnim rezultatima i znanjem zaslužuju da budu na toj poziciji. Pitanje je samo da li će se gledati to ili će bitnije biti ko ima čiju podršku, ističe Dumanović.

Da je smanjenje uticaja politike na rad policije potrebno smatra i Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije. Ipak, kako navodi, potpuno eliminisanje političkog uticaja je utopija.

– Policija mora da bude jednim delom depolitizovana. Nigde u svetu ne postoji policija na koji politika ne vrši uticaj u izvesnoj meri. Tako je, nažalost, svuda a ne samo kod nas. Međutim, to ne znači da ne treba insistirati na profesionalizaciji pošto se na taj način vraća poverenje policije u njeno rukovodstvo. Pritom, ne mislim isključivo na poziciju direktora, već i na druge rukovodioce u direkciji policije, navodi Mijailović.

Koliko je politički osetljiva pozicija direktora možda najbolje pokazuje kraj profesionalne karijere Vladimira Rebića.

Naime, Rebić koji je na poziciju direktora došao sa mesta načelnika Uprave saobraćajne policije, veći deo svog petogodišnjeg mandata proveo je u senci ministara.

Međutim, u oktobru 2021. godine on je javno stao u zaštitu policijskih inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića koje je Predrag Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica okrivljen za uzgoj 1,6 tona marihuane optužio da su hteli da ga primoraju da okrivi brata predsednika Aleksandra Vučića.

Nakon izjave da su dva policajca prošla poligrafsko ispitivanje i da im on veruje, kao i da su Koluvijine optužbe besmislene Rebić se našao da udaru tabloida, a kritike na njegov račun iznosio je i Koluvijin branilac i visoki član Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

Umesto odgovora, Rebić je otišao na godišnji odmor gde je sačekao kraj mandata. Ubrzo je i otišao u penziju.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić izjavio je za agenciju Beta da Srbija već osam meseci nema direktora policije zato što aktuelna vlast na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem smatra da je ta funkcija nepotrebna. Cvijić je kazao da zbog lošeg kadrovanja srpska policija sve dublje tone i da organizovani kriminal preuzima kontrolu nad radom pojedinih policijskih šefova.

Po njegovim rečima, Vučićev cilj je da policija dobije ulogu partijske vojske.

„I kada je u pitanju policija, ova vlast ne insistira na profesionalizmu nego isključivo na poslušnosti. Prethodni direktor policije Vladimir Rebić je vlastima bio dobar dok je ćutao, ali čim se pobunio i pružio zaštitu policajcima koji su otkrili plantažu marihuane ‘Jovanjicu’, našao se na meti prorežimskih tabloida“, ocenio je novinar NIN-a.

„Neizvesno je kada će biti izabran novi direktor policije, ali sasvim je izvesno da to neće biti osoba koju preporučuje profesionalni rad već isključivo podobnost stranci na vlasti i njenom predsedniku. Kada je došao na vlast, Vučić je sproveo ‘seču’ u policiji, posle koje je su MUP preuzeli stranački kadrovi kao što su Nebojša Stefanović, Dijana Hrkalović, Aleksandar Vulin… Takva kadrovska politika je plaćena ljudskim životima i kriminalizacijom društva do neviđenih razmera“, naveo je Cvijić.

U javnosti se spekulisalo o nekoliko imena koji bi mogli da naslede Vladimira Rebića na mestu direktora policije.

Češće od drugih u tom kontekstu spominjalo se ime Tomislava Radovanovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode koji je javno govorio o predmetu Jovanjica kao „planu B“ za rušenje predsednika Srbije.

Mediji su pisali i o Veselinu Miliću, načelniku Policijske uprave za grad Beograd koji se na tu funkciju vratio nakon što je bio savetnik predsednika Srbije.

Takođe, spekulisalo se i o Ninoslavu Cmoliću, načelniku Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Koliko su ovi navodi ozbiljni govori i činjenica da se uvek među njima spominjalo i ime Slobodana Malešića koji je predvio PU Novi Sad, a koji je u međuvremenu uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari