SRCE: Produžiti rokove za pripremu državne mature, nespremni učenici, roditelji i nastavnici 1foto matura.edu.rs

Pokret Srbija centar (SRCE) ocenio je danas da se Ministarstvo prosvete na neodgovoran i nekompetentan način priprema za uvođenje državne mature za učenike srednjih škola i da su nespremni i neobavešteni i nastavnici i roditelji i učenici.

„SRCE zahteva produžetak rokova za pripremu mature, uključivanje većeg broja stručnjaka ali i predstavnika roditelja i učenika u proces planiranja. Pozivamo Ministarstvo prosvete da radi u korist učenika i zaposlenih u obrazovanju, a ne da im bude smetnja“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Oni su naveli da podržavaju uvođenje državne mature, ali da smatraju da će predviđena organizacija dovesti do sličnih problema koji su se pojavili prilikom organizacije male mature, jer su organizovani na gotovo identičan način.

Ukazali su na mogućnost pojavljivanja testova kod maturanata pre samog maturskog ispita, nejednakog ocenjivanja identičnih odgovora i masovnog prepisivanja tokom maturskog ispita.

Pokret SRCE ocenio je i da je neophodno da tokom maturskog ispita u školama dežuraju nastavnici koji nisu povezani sa tom školom, kao i da tokom polaganja srpskog i drugih jezika dežuraju nastavnici koji predaju prirodne nauke i obrnuto.

Predložili su i da se na maturskom ispitu nađu samo pitanja sa ponuđenim odgovorima, kako bi bilo sprečeno različito vrednovanje identičnih odgovora, kao i da se bodovanje testova obavlja centralizovano – skeniranjem testova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari