Srđa Janković: Nije svako sa pozitivnim nalazom umro od Covida 19 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je za portal Nova.rs da „nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na Covid-19 samim tim i preminula usled Covida-19“.

Na pitanje da prokomentariše razlike u broju podataka o umrlima koje objavljuju zvanične institucije i onih koje je objavio BIRN, Janković je odgovorio da „smrtni ishod od kovida-19 podrazumeva da su kliničke manifestacije ili komplikacije infekcije koronavirusom bitno ili presudno doprinele smrtnom ishodu“.

„Osobe koje preminu od svoje osnovne bolesti, nezavisno od toga što su inficirane virusom, ne ubrajaju se u žrtve Covid-19. Drugim rečima, pored pozitivnog nalaza, potrebno je i da tok bolesti odgovara Covidu-19, da bi se smrtni ishod njemu i pripisao „, naveo je Janković.

Kako je preneo portal Nova.rs, isto pitanje postavili su i niškom epidemiologu i članu Kriznog štaba Branislavu Tiodoroviću koji ih je uputio na institut Batut, s obzirom da se, kako kaže, “ svi podaci za Covid bazu centralizuju kod njih“.

Istraživački portal BIRN danas je objavio da je u Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Tekst se bazira na uvidu u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari