Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović upozorio je da će Srba u ovoj opštini u Republici Srpskoj nestati jer će se masovno iseliti ukoliko se ne zaustavi diskriminatorska politika lokalne bošnjačke vlasti.

– Godinama smo prepušteni sami sebi bez sistemske i jasne podrške institucija, pa se često pitam da li se ovaj grad još uvek nalazi u ustavnopravnom poretku Republike Srpske – rekao je Pavlović medijima RS.

On je naveo da iako Srba u Srebrenici ima dvostruko više nego Bošnjaka, oni se od lokalne bošnjačke vlasti tretiraju kao manjina i diskriminisani su u svim oblastima. Donacije, građevinski materijali i humanitarna pomoć se dodeljuju isključivo Bošnjacima, što pokazuje i podatak da je od 2.319 do sada obnovljenih kuća samo 546 srpskih, kaže Pavlović.

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica upozorava da oko 5.000 Srba iz ove opštine žive u Srbiji kao izbeglice jer nemaju gde da se vrate pošto su im kuće porušene, a bošnjačke vlasti opstruišu njihovu obnovu.

On je naveo da u selima Ratkovići, Radoševići i Krnjići od 500 srpskih kuća, koje su Bošnjaci srušili tokom 1992. godine, do sada je obnovljeno desetak. „Ostala srpska sela na području opštine Srebrenica su pusta i prazna“, kaže Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari