Danas je sedam godina od stvaranja Islamske zajednice (IZ) u Srbiji. Sedmogodišnjicu od objediniteljskog sabora IZ u Srbiji dočekuje sa novim vrhovnim poglavarem, ali i inicijativom bivšeg poglavara, aktuelnog sandžačkog muftije Muamera Zukorlića da svoje muftijske ingerencije uspostavi i u crnogorskom delu Sandžaka, koji naziva Južnim Sandžakom.

Muftija Zukorlić je TV „Vijesti“ u Podgorici ocenio da je „Južni Sandžak ili severni deo Crne Gore nerešeno unutrašnje pitanje IZ“ i da će novi Ustav IZ BiH „ponuditi“ da Sarajevo bude duhovni centar i crnogorskim muslimanima, kako bi se to pitanje „dogovorno ili na neki drugi način“ rešilo. S obzirom da sebe smatra čelnikom muslimana celog Sandžaka, „pa i severne Crne Gore“, zagovara rešenja predložena u novom Ustavu IZ BiH „da islamske zajednice u regionu budu sastavni deo jedne IZ sa sedištem u Sarajevu“.

– Ja sam sandžački muftija, a Sandžak je istorijsko-kulturološka kategorija i ona se ne može makazama ni bilo kakvim makazama prekrajati. Čak smo tada bili uveravani od strane političkog i državnog vrha Crne Gore da osamostaljenje ne može i ne sme uticati na bilo kakve relacije na duhovnom, međuporodičnom, kulturološkom polju – naglasio je muftija Zukorlić i podsetio je 1993. godine formiran Mešihat IZ Sandžaka od odbora IZ Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Priboja, Prijepolja, Rožaja, Bijelog Polja, Ptenjice i Berana. U međuvremenu, 1994. godine, u Crnoj Gori je formirana samostalna IZ“.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kaže da su poslednje izjave sandžačkog muftije „isključivo politički motivisane“.

– Zloupotrebljava nacionalna osećanja i manipuliše nacionalnim kapacitetima. Takvom pričom paralelno instalira svoje političke strukture u Crnoj Gori, jer nakon fijaska na izborima u Srbiji pokušava da pojača politički rezultat na predstojećim izborima u toj državi – kategoričan je vrhovni poglavar IZ Srbije. Reis Zilkić tvrdi da Zukorlić sa rukovodstvom IZ u Crnoj Gori „ima neki načelan dogovor oko zajedničkog delovanja kroz Medresu u Rožajama i Zukorlić nikada nije prestao da se meša u taj deo, političkim ili verskim aspiracijama“.

Javna rasprava o novom Ustavu IZ BiH je završena početkom ovog meseca. O novim odredbama samo se nagađa, ali je sasvim sigurno da se drži smernica iz Platforme za izmenu Ustava, koju je uradio reis-ul-ulema Husein Kavazović. U ovom dokumentu, u delu koji se tiče odnosa sa IZ u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i dijaspori, naglašava se „značaj organizacionog jedinstva celokupne zajednice i otvara se mogućnost za širenje IZ BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari