Sretenjska akademija za Dan državnosti sutra u Kragujevcu 1Foto: FoNet/MOD

Sretenjska akademija biće održana u sredu, na Dan državnosti Srbije u Staroj skupštini u Kragujevcu, uz kulturno-umetnički program.

Kako je rečeno agenciji Beta u gradskoj upravi, Sretenjska akademija „Knežev zapis“ počeće u 9 časova himnom Srbije, potom će govor održati gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, a sretenjsku besedu govoriće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na Sretenjskoj akademiji biće izveden dramski prikaz „Knežev zapis“, a Knjaževsko-srpski teatar obeležiće 188 godina od osnivanja uz dodelu priznanja.

Statueta „Joakim Vujić“ za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji u 2023. godini biće uručena srpskom piscu, dramaturgu, teatrologu, pozorišnom kritičaru i profesoru Radomiru Putniku.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu biće uručen glumcu Miliću Jovanoviću, glumcu koji je igrao u kragujevačkom teatru više od 40 godina i ostvario preko 70 pozorišnih uloga, režirao predstave, glumio u televizijskim serijama, na filmu.

Godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra biće dodeljene glumcima Marini Stojanović, Miodragu Pejkoviću i Ani Kolandjeli.

U Kragujevcu je 15. februara 1835.godine donet prvi moderan ustav Ustav Kneževine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari