Srpske "kamikaze" protiv 17 Meseršmita 1

U istoriji ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije aprilski rat ostao je upamćen i po odbrani neba koju su herojski izveli piloti 36. vazduhoplovne grupe Petog lovačkog puka koji je bio stacioniran na aerodromu RežanovAčka kosa kod Kumanova.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Naredba o bombardovanju Beograda 6. aprila, zatekla je u patroli izviđanja dva „hoker fjuria“ nad nebom iznad Kumanova. Izvidnicu su predvodili poručnik Živomir Stepanović i u drugoj letelici potporučnik Oleg Kurganski. Oni su uočili dolazak 17 nemačkih letelica marke „Meseršmit BF – 109“ i jednog razarača marke „ME – 110“. Radio vezom su objavili uzbunu i opasnost od vazdušnog napada.Kurgansi je u napadu pogođen,ali je uspeo da se padobranom spusti na aerodrom, dok je njegov kolega Stepanović, iako pogođen u repni deo, avionuspeo da prizemlji u blizini aerodroma.

Sa aerodrom kod Kumanova u zoru 6. aprila 1941. godine u odbranu neba poletelo je 12 aviona tada već zastarelog dvokrilca „Hoker fjuri“ da se suprostave moćnoj Nemačkoj avijaciji. Kako bi sprečili bombardovanje južne granice tadašnje države, srpski piloti su bez naredbe odlučili da se sa neprijateljem obračunaju na jedini moguči način. Bio je to samoubilački avijatičarski potez koji se naziva „taran“ – direktni sudar sa neprijateljskim avionom. Drugog izbora za pilote Kraljevine Jugoslavije u tom trenutku nije bilo.

Borba u vazduhu trajala je prema navodima hroničara oko pola sata. Izvodeći direktne sudare sa nemačkim letelicama poginuli su komandir 111. Lovačke eskadrile , kapetan prve klase Vojislav Popović, komandir 112. Lovačke eskadrile kapetan prve klase Konstantin Jermakov, poručnik Milora Tanasić, potporučnik Milutin Perović, narednik Jefta Arsić, narednik Ratomir Milojević i narednik Veroljub Stojadinović.

U neravnopravnoj vazdušnoj borbi hrabri srpski piloti su uništili četiri „Meseršmita“ i razarača Nemačke avijacije.Istorija je zabeležila u fragmentima ovu epizodu kao „Režanovački vazdušni boj“. Posle sedam i po decenija nema ni jednog spomen obeležja hrabrim srpskim pilotima, a više i ne postoji aerodrom na Režanovačkoj kosi kod Kumanova. Među prvim „srpskim kamikazama“ bilo je i nekoliko tek odškolovanih pilota sa područja juga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari