Srpski doktori dokazali da medicina nema granica 1Privatna arhiva

Na ovonedeljnom MedTech samitu na Malti premijerno je prikazan video materijal snimljen u operacionoj sali Druge hirurške klinike, Univerzitetsko kliničkog centra Srbije, na kome se između ostalog vidi upotreba virtuelne hologramske tehnologije HoloLens tokom operacije. Ova tehnologija omogućava da u samoj operaciji učestvuje doktor koji nije fizički prisutan u sali.

Naime, srpski profesori i doktori sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, Igor Končar, Dragan Radovanović, Nikola Vasiljević i Predrag Stevanović uspešno su izveli veoma zahtevnu vaskularnu operaciju, dok im je putem virtuelne hologramske tehnologije HoloLens, asistirao njihov kolega doktor Kevin Kasar, koji se u tom trenutku nalazio na Malti.

Osoba koja nosi HoloLens može i da komunicira sa hologramskim objektima, a ne samo da ih gleda u 3D, zahvaljujući senzorima dubine i uređajima za praćenje. Tako je gostujući doktor Kasar sa Malte, koji je učestvovao u operaciji dobio hologramski prikaz objekata koji je trodimenzionalni AR model određenog organa na kome je izveden zahvat.

– Putem nove tehnologije, tokom vođenja operacije, imali smo priliku da direktno konsultujemo kolegu sa Malte i da mu u potpunosti približimo anatomiju pacijenta, sve slike kao da je on tu pored nas, čak i da mu u potpunosti prenesemo našu atmosferu iz sale, te od njega dobijemo savet. Na osnovu njegovih saveta i našeg iskustva i znanja uspeli smo da proceduru izvedemo na jedan zadovoljavajući način. Moj utisak je da se ovom tehnologijom omogućava da se na jedan stvaran i realan način približi medicinski problem nekom ko je kilometrima daleko kroz multidisciplinarni virtualni sastanak i uspešno dođe do željenog cilja, navodi doc. dr Igor Končar, vaskularni hirurg Kliničkog centra u Beogradu.

Njegov kolega prof. dr Predrag Stevanović, načelnik Odeljenja za anesteziologiju KBC „dr Dragiša Mišović” i jedan od pionira upotrebe novih digitalnih tehnologija u medicini, ističe da ova tehnologija omogućava da se doktorima koji nisu u sali  „u potpunosti preslika ono što (doktori koji su u sali) sami vide putem mešane realnosti koju ovaj uređaj nudi“.

Osim u operativnim procesima i komunikaciji između lekara uređaj HoloLens podiže kvalitet odnosa doktor – pacijent, jer omogućava lekaru da detaljno objasni pacijentu nastupajuću proceduru kojoj će biti podvrgnut.

– Upotreba ove tehnologije se ogleda u medicini u više pravaca. Veliku šansu vidim u edukaciji, na ovaj način se medicina demokratizuje, jer određenim operacionim postupcima može da prisustvuje i svedoči veliki broj ljudi. Takođe, medicinski tim koji izvodi operaciju ne ostaje sam, već ima pomoć, a treći pravac primene je u laparaskopskoj hirurgiji gde je odnos sa tkivom potpuno drugačiji nego li u klasičnoj hirurgiji. Paralelnom upotrebom u našem vidnom polju operativnog polja i svih dijagnostičkih metoda mogu značajno da nam pomognu prilikom operacije”, zaključuje prof. dr Dragan Radovanović koji je asistirao na pomenutoj operaciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari