Srpski PEN centar: Policija da ne brine o lektiri 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND - Vesna Andrić

Srpski PEN centar je zaprepašćen vestima da je Sindikat zaposlenih policije zatražio od gimnazija i srednjih škola u Srbiji da se roman Dorotej, autora Dobrila Nenadića ukloni iz školske lektire, saopštilo je to udruženje.

„Osuđujemo zahtev Sindikata zaposlenih policije prepoznajući u njemu elemente cenzure i zabrane koji moraju biti odbačeni u našem društvu. Takav zahtev proistekao je iz potpuno pogrešnog čitanja književnosti. Osim što je izraz nerazumevanja književnosti, ovaj zahtev je i neprihvatljiva slika javnog govora i društvenog stanja u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Srpskog PEN centra.

Iz tog udruženja ističu da o lektiri i književnosti ne može odlučivati nijedan policijski organ, uključujući i bilo koji sindikat policije.

„Policija treba da, u skladu sa zakonom, brine o bezbednosti građana, a ne o tome šta građani misle i pišu“, ističe se u saopštenju.

Srpski PEN centar odbacuje svaki pokušaj da se književnost svede na pitanje moralno-političke podobnosti, političkog utilitarizma ili političke korektnosti.

„Začuđeni smo odlukom dve gimnazije da samovoljno izostave roman Dobrila Nenadića Dorotej iz školske lektire. Pružamo podršku gimnazijskim profesorima književnosti u odbrani svog profesionalnog integriteta. Pitanje lektire je važno i o njemu se može raspravljati u stručnim, profesionalnim, akademskim i književnim krugovima“, poručili su iz Srpskog PEN centra.

ki

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari