Tunjevina marke K plus, koja se povlači iz prodavnica i magacina u Hrvatskoj zbog povišene koncentracije histamina, ne nalazi se na tržištu Srbije, potvrđeno je Danasu u kompaniji Idea.



– U lancu Ideinih prodavnica nalaze se K plus proizvodi, ali ne i sporna K plus tuna, komadi u ulju 95 grama, sa istekom roka u maju 2015. Ona nije uvezena na tržište Srbije i nikada nije bio prisutna u prodaji i ponudi Ideinih prodavnica – kažu u Idei.


Inače, sanitarna inspekcija u Hrvatskoj naložila je juče da se sa tržišta povuče oko 75.000 konzervi tunjevine marke „Tunj komadi u ulju – K plus“, zbog rizika po zdravlje ljudi.

U ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske potvrdili su za Danas da je proizvođaču tunjevine, kompaniji Konzum, naloženo da povuče sporan proizvod, kao i da potrošačima koji vrate neupotrebljene konzerve nadoknadi novac za kupljenu robu.

– Sanitarni inspektori utvrdili su povišeni nivo histamina samo u jednoj vrsti konzervirane tunjevine, koju je trgovački lanac Konzum uvezao iz Tajlanda. Reč je o proizvodu „Tunj komadi u ulju – K plus“, koji će biti povučeni sa tržišta. Histamin nije pronađen u drugoj robi, a do povećane koncentracije najverovatnije je došlo neadekvatnim hlađenjem ribe pre prerade i konzerviranja – kažu za Danas u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske.

Šta je histamin

Histamin je materija koja u većim količinama može izazvati simptome trovanja. Povišena koncentracija histamina dovodi do utrnulosti usta i jezika, vrtoglavice i mučnine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari