Srpsko biološko društvo: Nismo se bavili sadržajem udžbenika biologije za osmi razred 1

Srpsko biološko društvo (SBD) se ogradilo od bilo kakvog direktnog ili indirektnog udela i odgovornosti za obrazovanje i rad komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) koja je utvrdila nedostatke u udžbenicima biologije za osmi razred, uz napomenu da se sadržajem udžbenika nisu bavili.

Kažu da su iz saopštenja Ministarstva prosvete saznali da je po nalogu prosvetne vlasti ZUOV obrazovao komisiju čiji im sastav i kompetencije nisu poznati i koja je ustanovila da „treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole, a koji se odnose na biološki smisao adolescencije.

„Takođe smo saznali da je osnov za obrazovanje komisije bio zaključak NPS donet na sednici od 16. septembra koji se u svom prvom delu oslanja na stav SBD tvrdeći da je program biologije za osmi razred osnovne škole zasnovan na naučnim činjenica, ali u svom drugom delu konstatuje da nijedna interpretacija programa ne može da sadrži elemente ideologije i da se mora voditi računa o psihološkim i sociološkim predzanjima učenika kada je u pitanju interpretacija programa“, navode iz SBD.

U daljem tekstu saopštenje, kako se dodaje, implicira da je SBD konsultovano povodom svih ovih aktivnosti i da se ono sa njima složilo, što nije tačno.

„Srpsko biološko društvo je na zahtev NPS dostavilo mišljenje u kome se jasno i nedvosmisleno izjasnilo samo o naučnoj utemeljenosti programa nastave biologije za osmi osnovne škole i ni jednom rečju se nije bavio sadržajem udžbenika po ovom pitanju, a još manje eventualnom potrebom za njihovu izmenu. Štaviše, predstavnica SBD u NPS-u je jedina glasala protiv donetog zaključka, objašnjavajući da drugi deo zaključka ne odražava stav SBD“, navodi se u saopštenju SBD.

Uz ogradu od rada komisije koja je utvrdila da sedam udžbenika sadrži nedostatke u delu sadržaja koji se odnose na biološki smisao adolescencije, iz SBD ocenjuju da je loše što se vrše parcijalne izmene već odobrenih udžbenika, bez jasno definisanih kriterijuma.

„Zabrinjava nas činjenica da je izmenjeno čak sedam od osam udžbenika. Možda bi se moglo i prihvatiti da su autori jednog ili dva udžbenika nedovoljno precizno interpretirali program, ali da je to učinila velika većina je malo verovatno. Posebno zabrinjava način izmene udžbenika. Iz razgovora sa autorima smo saznali da je komisija uskratila autorima bilo kakvu autonomiju u izmeni teksta u okviru eventualnih sugestija, smernica ili zahteva, vršeći direktne intervencije u tekstu, brišući ili menjajući njegove pojedine delove. Ovaj postupak jako podseća na cenzuru protiv čega je SBD čvrsto i principijelno protiv“, poručili su iz Društva.

Podsetimo, redakcija Danasa dobila je odgovor ko su bili članovi radne grupe koja je analizirala udžbenike i utvrdila nedostatke, kao i o kojim je spornim sadržajima reč, ali tek pošto smo ove podatke zatražili po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari