Danas saznaje: Ko su članovi radne grupe koja je utvrdila nedostatke u udžbenicima biologije za osmi razred 1Foto: V. Andrić/ Danas

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) dostavio je redakciji Danasa odgovor na pitanje ko su bili članovi radne grupe koja je analizirala udžbenike biologije za osmi razred osnovne škole i utvrdila nedostatke u sedam udžbenika u delu lekcije koji se odnosi na polni i rodni identitet.

Odgovor smo dobili nakon pozivanja na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, s obzirom da ni ZUOV, ni Ministarstvo prosvete prethodno nisu želeli da nam odgovore ko su bili članovi radne grupe i koje nedostatke su uočili u pomenutim udžbenicima.

Podsetimo, nakon što je Nacionalni prosvetni savet zauzeo stav da je program biologije za osmi razred zasnovan na naučnim činjenicama i da „nijedna interpretacija programa ne može da sadrži elemente ideologije i da se mora voditi računa o psihološkim i sociološkim predzanjima učenika kad je u pitanju interpretacija programa“, formirana je radna grupa u kojoj nije bilo biologa, a koja je utvrdila da određene delove iz sedam udžbenika treba promeniti.

U odgovoru redakciji Danasa se navodi da se Ministarstvo prosvete obratilo ZUOV-u zahtevom da se preispitaju sadržaji odobrenih udžbenika biologije za osmi razred, u delu interpretacije sadržaja programa nastave i učenja koji se odnosi na biološki smisao adolescencije i da se resornom ministarstvu dostavi predlog, odnosno mišljenje da li određene i koje udžbenike treba eventualno povući iz upotrebe u skladu sa odredbama Zakona o udžbenicima.

Na osnovu tog zahteva ZUOV je formirao radnu grupu koja je dala stručni doprinos u preispitivanju pojednih sadržaja odobrenih udžbenika biologije za osmi razred više izdavača.

Članovi radne grupe su bili: Slobodan Antonić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Časlav Koprivica, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Zoran Avramović, naučni savetnik Instituta za pedagoška istraživanja i profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Uroš Šuvaković, profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu, Miša Đurković, naučni saradnik Instituta za evropske studije i Jovan Mirić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji.

„Navedeni spoljni stručni saradnici su izabrani po ustaljenoj proceduri sa liste spoljnih stručnih saradnika koji su bili na toj listi u trenutku zahteva Ministarstva prosvete, odnosno ministra. ZUOV je prosledio zahteve izdavačima čiji su udžbenici bili predmet pregledanja u domenu osporenosti, a izmene izdavača i izveštaj o urađenopm očekujemo u narednom periodu u skladu sa zakonskim rokovima koji su propisani Zakonom o udžbenicima“, navodi se u odgovoru ZUOV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari