Srpsko hemijsko društvo pokrenulo inicijativu za reformu nastave hemije u školama 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Srpsko hemijsko društvo (SHD) je pokrenulo inicijativu za reformu nastave hemije u douniverzitetskom obrazovanju, koja bi, kako navode, bila na korist učenika, ali i pojedinaca i celog društva.

„Fond časova hemije u srednjim školama se kontinualno smanjuje, naročito u srednjim stručnim školama i na društvenim smerovima u gimnazijama. Takođe se smanjuje broj stručnih predmeta baziranih na hemiji, koje mogu da predaju hemičari. Kao opšteobrazovni predmet hemija učenicima treba da pruži znanja potrebna za svakodnevni život u savremenom svetu, u kojem su okruženi hemijskim proizvodima. Takođe predstavlja osnovu za stručne predmete i omogućava učenicima nastavak školovanja. Shodno tome, učenici nakon završavanja srednje stručne škole po planovima i programima sa smanjenim fondom časova hemije imaju znanja iz hemije nedovoljna za kompetentno bavljenje strukom, dok učenici gimnazija imaju nedovoljno poznavanje hemije za studije na kojima se izučava hemija“, navode iz SHD.

U radnoj grupi za reformu nastave hemije su nastavnici koji rade u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima.

Timovi u okviru radne grupe će analizirati planove i programe i predložiti njihove izmene, a objedinjene analize i predloge rukovodstvo SHD će dostaviti na razmatranje Nacionalnom prosvetnom savetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari