U noći između nedelje i ponedeljka vandali su na groblju 1 u Staparu, selu nadomak Sombora, srušili, po grubim procenama, blizu 200 nadgrobnih spomenika, odnosno stradala je gotovo trećina spomen obeležja. Nezapamćeni vandalski čin uznemirio je celo selo, naseljeno skoro isključivo srpskim življem, a meštani su su se od ranog jutra okupljali na ulazu u groblje, u koje nisu mogli da uđu zbog policijskog uviđaja.

– Vest o oštećenju velikog broja spomenika javio nam je juče ujutro oko sedam sati Aleksandar Volić, čija se kuća nalazi na kraju sela. Odmah smo pozvali policiju, koja je brzo stigla i počela uviđaj – rekla je Ljiljana Đurišić, sekretar MZ u Staparu.

Orgijanje vandala na groblju, po svemu sudeći, počelo je u nedelju uveče oko 22 časa. Buku je čuo jedan žitelj obližnjeg salaša, koji je tada i oko ponoći izašao iz kuće, otišao do polovine groblja, ali ništa nije primetio. Tek ujutru imao je šta da vidi. Na drugom groblju u Staparu, prema Bačkom Brestovcu, nije bilo oštećenja spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari