SSP: Da li je istina da je u novosadskoj Elektrodistribuciji zataškana krađa 1foto: R. B.

Predsedndica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde dr Danijela Grujić na konferenciji za novinare osvrnula se na situaciju i poslovanje dela EPS-a u Novom Sadu i ukazala na koruptivne veze i nezakonito postupanje rukovodilaca preduzeća, koji su u sprezi sa čelnim ljudima iz gradske vlasti postupali na štetu potrošača.

Ona je upitala nadležne da li je istina da je u Elektrodistribuciji Novi Sad zataškana krađa otkrivena 31. oktobra 2017. godine u postupku unutrašnje kontrole u kojoj je utvrđeno da su pokradeni potrošači EPS-a tipovanjem stanja brojila i lažiranjem računa.

Reč je o slučaju nepravilnog očitavanja brojila električne energije u Novom Sadu, preko zloupotrebe šifre zaposlenog lica tokom njegovog odsustva na radnom mestu, 8. septembra 2017. godine.

„Do zloupotrebe šifre je došlo tako što su pristupili nalogu tog lica da bi lažnim tipovanjem stanja brojila i znatnim uvećanjem računa potrošača ostvarili prevarnu nameru sa ciljem da kasnije za sve okrive pomenuto zaposleno lice. Celokupna prevara je otkrivena u postupku unutrašnje kontrole, kojom prilikom su uzete izjave od zaposlenih i sačinjen je zapisnik, ali su izostale sankcije kao i obaveštenje javnosti o tome“, kazala je Grujić.

„Potrošačima u Novom Sadu su prvo stizali računi sa pogrešnim stanjima i manjom potrošnjom od uobičajene, da bi se potom posle uspešnog očitavanja na računima odjednom pojavio kumulirani utrošak. Ako zaista prethodno brojila u Novom Sadu nekoliko meseci nisu bila očitavana, pa su nakon toga dostavljeni abnormalni računi za struju, tačnije lažirani računi na koje su se građani masovno žalili, da li će EPS, ukoliko nadležni organi utvrde da su ovi navodi tačni, vratiti novac oštećenim građanima, pitala je predsednica GO SSP.

„Pored toga što su potrošači u Novom Sadu, po svemu sudeći pokradeni, paralelno su, prema istim izvorima, bili stornirani računi redovno očitane utrošene električne energije i otpisana dugovanja velikim potrošačima u Novom Sadu na štetu EPS-a“, navela je Grujić i zatražila da se ispitaju uloge više odgovornih lica, među kojima, su rukovodilac Sektora za brigu o korisnicima ED Novi Sad Gorana Čelara, kao i da li su sve to zataškali v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić i direktor Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost Nenad Dilberović u saradnji sa Tijanom Ćirović Vučević, sestrom gradonačelnika Miloša Vučevića, koji preko nje utiče na stanje u EPS-u.

Grujić je zatražila i odgovor na na pitanje da li je istina da vodeći stručni saradnici u EPS-u godinama ni ne dolaze na posao, a uredno primaju plate.

Prema njenim rečima, zaposleni u ED Novi Sad podneli su krivične prijave protiv odgovornih ljudi, ali nije poznato da li su odbačene ili ne, pa je zatražila da gradska vlast i tužilaštvo odgovore šta su preduzeli, da li je sprovedena istaga i šta je tom prilikom utvrđeno.

„Ili se sve završilo zataškavanjem kroz pritiske i ucene što je već odavno poznat metod“, predsednica GrO SSP Novi Sad.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari