SSP Kragujevac: Kako je odluka gradskih vlasti uskratila deci zimovanje na Kopaoniku 1Dečije odmaralište na Kopaoniku Foto: Centar za obrazovanje Kragujevac.edu.rs

Pogubnom i nerazumnom odlukom 2019. godine vlast Srpske napredne stranke je kragujevačko Dečje odmaralište Kopaonik pripojila Centru za obrazovanje Kragujevac, koji se bavi stručnim usavršavanjem zaposlenih u obrazovanju, tvrde u kragujevačkom SSP-u.

„Nakon takve odluke je bilo jasno da vlast ne prepoznaje resurse kojima treba posvetiti posebnu pažnju i u koje treba uložiti sredstva kako bi se objekat doveo u stanje da ispunjava sve standarde, jer u njemu najviše borave deca, a sa druge strane može da ostvaruje značajnu dobit, jer se nalazi na atraktivnoj lokaciji”, stoji u današnjem saopštenju Gradskog odbora SSP Kragujevac.

Po njima, objekat na Kopaoniku se nalazi u očajnom stanju i ne vidi se niti iz budžeta, a ni iz plana poslovanja Centra za obrazovanje da je planirana značajnija investicija u rekonstrukciju Bloka I i II.

– Projekat rekonstrukcije koji je urađen pre nekoliko godina je predviđao potpunu rekonstrukciju tog objekta kako bi se ispunili svi standardi, odnosno rečeno je tada da možemo da smatramo da u objektu imamo samo zidove. Iz navedenog se vidi stanje objekta, ali to za ovu vlast nije prioritet, jer ne prepoznaje da je ovaj objekat pravo blago kako za zimovanje i rekreativnu nastavu naše dece tako i za mogućnost stvaranja dobiti koja bi bila usmerevana u razvojni koncept celokupne lokacije koja je u vlasništvu grada – ističe Dalibor Jekić, predsednik kragujevačkog GrO Stranke slobode i pravde, dodajući da retko ko zna da na toj lokaciji postoji odobrenje za gradnju još 5.000 metara kvadratnih na prostoru depadansa.

Umesto da su uložena sredstva u rekonstrukciju objekta na Kopaoniku i izgradnju novog gradska vlast je 2018. godine kupila objekat Zastavinog servisa na prvoj licitaciji za 360 miliona dinara koji do dana današnjeg nije stavljen u funkciju.

– Ovo je primer nedomaćinskog vođenja grada i neprepoznavanja prioriteta – tvrdi Jekić.

SSP Kragujevac: Kako je odluka gradskih vlasti uskratila deci zimovanje na Kopaoniku 2
Kragujevačka deca uskraćena za zimovanje na Kopaoniku – Dalibor Jekić Foto: SSP Kragujevac

Iz kragujevačkog SSP-a ističu da dok su svi smeštajni kapaciteti na Kopaoniku puni ovo odmaralište planira da u ovoj godini ostvari oko 22 hiljade noćenja što u odnosu na broj kreveta znači da će smeštajni kapaciteti biti popunjeni negde oko četiri meseca u ovoj godini i dodaju da na ostvarenje tog broja noćenja utiču i radnici koji su angažovani na Kopaoniku, a koji su smešteni u depadansu.

Po njima ovakva nepopunjenost smeštajnih kapaciteta potvrda je svega što u svom saopštenju navode.

Zbog toga Stranka slobode i pravde zahteva od gradske vlasti da pod hitno ispravi nakaradnu odluku koja je unazadila ovaj objekat na Kopaoniku i da osnuje posebnu ustanovu Dečje odmaralište Kopaonik koje će imati ozbiljan i posvećen menadžment.

Dečije odmaralište zahteva hitnu rekostrukciju od koje će korist pre svega imati kragujevačka deca koja trenutno idu na zimovanja po planinama koje nemaju snega, a nije retkost da zimuju i po banjama. Na žalost i na ovom primeru se vidi (ne)briga za našu decu, zaključuju u GrO SSP Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitate na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari