ZETVA JECMAfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Zrenjaninskim poljoprivrednicima potrebno je da se umanji zakup za državno poljoprivredno zemljište i da se oslobode plaćanja takse za navodnjavanje i odvodnjavanje, ali na te zahteve, iako su upućeni lokalnoj smaoupravi, niko nije odgvorio, saopštio je GO SSP Zrenjanin.

Kako su naveli, oni su zahteve poslali lokalnoj smaoupravi još u avgustu ali je odgvor izosato.

„Poslali smo zahtev lokalnoj vlasti za pomoć poljoprivrednim proizvodjačima na teritoriji grada zbog ekstremnog nedostatka padavina. Nedostatak padavina je doprineo smanjenju prinosa i do 75 odsto. Tražimo odgovore na pitanja zašto crpne stanice ne rade, zašto su svi kanali prazni i da li i tajkuni koji obradjuju 10.000 hektara i više plaćaju takse za navodnjavanje i odvodnjavanje“, pitaju u SSP Zrenjanin.

Oni su upozorili na to da „sav novac koji se daje poljoprivrednicima kao subvencija je upravo i uzet od njih, kroz poreze, akcize i zakup državne zemlje“.

„Prihod u gradskom budžetu od zakupa poljoprivrednog zemljišta je 132 miliona dinara a planirana sredstva za poljoprivredu su pola od toga , tačno 62 miliona. A gde su prihodi od poreza, akciza. Zahtevamo od gradskih vlasti da suzbiju koruptivno rasipanje javnog novca, da preispitaju svoje budžetske prioritete i tako obezbede finansiranje dodatnih mera podrške poljoprivrednicim , mešetarenje sa toliko značajnim resursom, za ishranu stanovnika mora da prestane“, poručuju iz SSP Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari