SSP Zrenjanin negoduje zbog nebrige za radnike u Linglongu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Stranka slobode i pravde Zrenjanin reagovala je na nezvaničnu vest o mogućoj smrti srpskog radnika na gradilištu Linglonga saopštenjem u kojem se kaže da država ne stanuje u Zrenjaninu.

Sonja Pernat, potpredsednica SSP Zrenjanina kaže da se „gotovo pola godine posle priče o užasnim uslovima u kojima žive i rade vijetnamski radnici angažovani na gradilištu Linglong u Zrenjaninu, agonija nastavlja“.

„Odjeknula je vest koja je nezvanično potvrđena: nedavna smrt državljanina Srbije na gradilištu. Pre nekoliko dana je u krugu fabrike od infarkta preminuo čovek koji je bio srčani bolesnik. Kada uđete u krug začaranog predatora prvo što vidite na gradilištu je transparent na kojem i na kineskom, i na srpskom piše: ‘Pet miliona radnih sati bez povrede na radu’. Međutim, situacija u okviru fabrike je haotična, sve podseća na robovski sistem i radnici iz Srbije su taoci sve moćnijeg investitora“, naglašava ona.

Pernat upozorava da „Linglong nije jedini ovakav mračni primer, koji glumi društveno odgovornog investitora: „Potresni kadrovi koji svedoče o nehumanim uslovima su epilog ‘investitora’ koji je projekat države. Upravo zato država sve nemo posmatra, a ako se i pojavi neka inspekcija, u potpisu je državna režija.“

Dodaje da se gotovo ništa ne može učiniti, a da tim ljudima bude bolje.

„Najveća vrućina u toku dana, 13 časova i 30 minuta. Od 8 sati radnici bez vode, napolju je 36 stepeni. Da li je to posao koji država obećava. Prašina 10 centimetara, vazduh se teško udiše, podseća li vas ovo na fabriku ili radni logor?  SSP Zrenjanin podseća da je Linglong država u državi u kojoj su urušena radnička i socijalna prava i kao takav je problem cele države. Državni organi se po pravilu prave neinformisani ili jednostavno ignorišu nezakonitosti koje čine strani investitori u Srbiji. Pozivamo institucije da reaguju dok ne bude kasno“, saopštila je Sonja Pernat iz SSP Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari