Šta ako C&A nije kriv? 1

Sudeći po čitanosti niza vesti poslednjih dana o tome da će nemački modni brend C&A napustiti Srbiju zbog toga što su navodno oštetili budžet Srbije za šest miliona evra, za šta oni tvrde da nije tačno, ova vest i te kako je pogodila građane.

Neki su samo znatiželjni, pitaju se da li je moguće da nemačka kompanija vara i švercuje kinesku robu, što joj se u ovom slučaju spočitava. Drugi, samo tiho pate za brendom koji nije toliko „in“ koliko je jeftin u poređenju sa drugima sličnog kalibra. Taj odnos cena/kvalitet je u stvari ono što je potrošače vraćalo u prodavnice ovog brenda poslednjih 10 godina koliko su tu.

Razlog zbog kog odlaze se nazire, ali nije do kraja jasan. Većini nije jasno ko je i koliko kriv. Uprava carine ovih dana saopštila je kako su prošle godine otkrili zloupotrebe koje su godinama unazad rađene tako što su „službenici jedne inostrane modne kompanije zajedno sa službenicima jedne špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije“.

C&A se oglasio rekavši da oni nemaju veze s tim, da su prevareni i da su počinioci „sistematično obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu od 2014. do 2021, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji“.

Za sedam godina budžet je oštećen za šest miliona evra, a kako C&A tvrdi da nije kriv i da ne želi to da plati odlučio se za opciju odlaska u stečaj. Tako će 14 prodavnica biti zatvoreno, tri već jesu od početka nedelje, a 135 radnika u Srbiji ostaće bez posla.

Za C&A to neće značiti mnogo. Oni postoje još od sredine 19. veka, imaju hiljade radnji po celom svetu i 50.000 zaposlenih. Ovih 135 za njih je kao „igla u plastu sena“. Za njih nema otpremnina, dobiće plate koje nisu dobili (ako nisu) i ostati bez posla.

C&A će otići sasvim je izvesno, a građani će gunđati još malo i potrčati u tržne centre da pokupuju robu što je ostala po cenama koje su sada već upola manje. Ko je kriv, možda će se jednom saznati, kada se svi prekršajni i krivični postupci završe.

A šta ako C&A nije kriv? Deluje malo nerealno da se tako velika kompanija sa milijardama prihoda godišnje igrala švercovanja kineske robe i to od svih zemalja u kojima radi baš u Srbiji?

Dok se to ne raščivija za mnoge će biti kasno – C&A će otići iz Srbije, radnici će ostati bez posla, a građani bez opcije da pazare jeftinije garderobu od solidnog pamuka, koji mnogima, kako tvrde, uopšte nije ličio na kineski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari