Šta će biti sa fasadama u centru Kragujevca: Od najavljene 22, završena samo jedna 1Foto: Grad Kragujevac

Od početka rekonstrukcije fasade na zgradi sa atlasima u Ulici 27. marta u Kragujevcu prošlo je više od godinu dana. Iako je prvobitni rok za završetak radova bio 150 radnih dana, još uvek se ne nazire kada će nova fasada ugledati svetlost dana.

Rekonstrukcija ove fasade samo je deo ogromnog projekta koji je grad Kragujevac najavio još u martu 2021. godine, kada je obnova fasada predviđena na čak 22 objekta u najužem centru Kragujevca. Radi se o zgradama iz 19. i 20. veka koje su proglašeni spomenicima kulture.

Od tog marta 2021. do danas završena je rekonstrukcija samo jedne fasade, na zgradi nekadašnje Prosvete i započeta sanacija fasade na zgradi sa atlasima.

Iz Gradske uprave nemaju odgovor kada će biti sanirane fasade na ostalim zgradama, budući da ugovor sa izvođačima radova za treću fasadu, na zgradi nekadašnjeg Peka, nije ni potpisan.

Na taj način, pompezno najavljena rekonstrukcija najužeg gradskog jezgra u Kragujevcu ulazi u treću godinu.

Kada je javna nabavka za izvođača radova raspisana u aprilu 2021. gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić najavio je da bi do kraja te godine trebalo da bude završeno čak devet fasada i u te svrhe iz gradskog budžeta je izdvojeno 100 miliona dinara.

Međutim, budući da se radi o spomenicima kulture, do oktobra 2021. godine se čekalo da Grad od resornog ministarstva dobije starateljstvo nad fasadama, odnosno dozvolu za sprovođenje mera zaštite fasada u prostorno kulturno-istorijskoj celini Staro gradsko jezgro.

Zbog toga je broj fasada koje je trebalo završiti u 2021. godini smanjen na tri. Na kraju, nije završena nijedna, jer su radovi na nekadašnjoj zgradi Prosvete počeli tek u novembru, a iako je rok za njihov završetak bio 120 radnih dana, završini su tek u julu 2022. godine i to ne bez problema.

Naime, nakon završetka radova, uočene su neravnine na fasadi pod ambijentalnim svetlom, pa je čak i gradonačelnik Dašić odbio da radove proglasi završenim. On je zahtevao od izvođača radova da se neravnine poprave, što je kasnije i urađeno.

Novac namenjen rekonstrukciji fasada prebačen je u budžet za 2022. godinu kada su započeli radovi na zgradi sa atlasima, čiji završetak kasni već skoro pola godine.

Da podsetimo, sa rekonstrukcijom fasada, prema rečima gradonačelnika Dašića, započelo se jer su one estetski narušavale izgled grada, ali i zbog činjenice da neke nisu bile bezbedne za korisnike i prolaznike.

Zbog toga je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu izradio studiju kojom je identifikovao 22 objekta među kojima su bile kuća trgovca Alekse Obradovića – Regentova kuća, kafana Balkan, zgrade nekadašnjeg Peka, Prosvete i drugi objekti u glavnoj ulici u Kragujevcu.

Radove na sanaciji fasada izvode beogradske firme Jadran, Elkom i Beo potez, sa kojima je u aprilu 2021. godine potpisan ugovor vredan nešto više od 166 miliona dinara bez PDV-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari